X
 
 

Безплатни консултации за деца и възрастни с бъбречна недостатъчност

591 0
Безплатни консултации за деца и възрастни с бъбречна недостатъчност
Снимка: "Медикъл Караджъ"
Проф. д-р Бурак Кочак, директор на Програмата за трансплантация на бъбреци и панкреас в реномираната университетска болница „Коч“ в Турция, ще гостува в София за безплатни консултации на български пациенти на 17 и 18 февруари 2020 г. Заедно с него у нас ще пристигне и нефрологът проф. д-р Айдън Тюркмен, който също е част от екипа на клиниката. Посещението им е по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Двамата специалисти са част от екипа на Центъра за трансплантация на органи в болница „Коч“ (Koç University Hospital), чийто основател и ментор е световноизвестният хирург трансплантолог проф. д-р Мюнджи Калайоглу. Проф. Калайоглу е признат за един от 20-те най-иновативни детски хирурзи в наши дни, които са променили педиатричната медицина завинаги, за приноса му в спасяването на живота на хиляди деца по света с превръщането на чернодробната трансплантация в рутинна процедура при чернодробна недостатъчност. Проф. д-р Мюнджи Калайоглу е основател на Програмата за трансплантации на черен дроб в University of Wisconsin, САЩ, и в продължение на 25 години остава неин ръководител. Като водещ детски хирург е извършил над 1500 чернодробни трансплантации, включително първата трансплантация на черен дроб в Уисконсин, първата чернодробна трансплантация от жив донор и първата чернодробна трансплантация на дете. След завръщането си в Турция през 2006 г. проф. Калайоглу започва да работи в своята страна с двама млади, обучени в САЩ трансплантолози, а години по-късно заедно с тях поставя началото на Центъра за трансплантация на органи в болница „Коч“, където днес с висока успеваемост се трансплантират бъбреци, панкреас и черен дроб при деца и възрастни от цял свят. Извършват се „кръстосани“ и „домино“ трансплантации при несъвместимост на донора.

Трансплантацията на здрав бъбрек е единствената алтернатива за пациентите в крайна фаза за хронична бъбречна недостатъчност. Присаждането на орган обаче е една от най-сложните операции в медицинската практика, а когато органът се взема от жив донор отговорността е двойна – от правилните и навременни медицински действия зависят не един, а два човешки живота. Изходът от процедурата в голяма степен зависи от правилния избор на трансплантационен център, който трябва да разполага както с опитен екип от специалисти, така и с отлично оборудвани операционни зали, надеждна лаборатория, интензивни грижи и образни изследвания.

Проф. Бурак Кочак е завършил медицинското си образование през 1996 г. във Факултета по медицина на Hacettepe University, а уменията си в сферата на трансплантационната хирургия е усъвършенствал в Northwestern University в САЩ в периода 2002-2004 г. Сертифициран е от Американското общество на хирурзите трансплантолози за присаждане на бъбрек и панкреас, и през годините е ръководил екипите за бъбречна трансплантация в едни от най-уважаваните лечебни заведения в Турция. Натрупал е значителен професионален опит в присаждането на бъбреци, включително и при деца и бебета с тегло под 10 кг. Днес е начело на екипите за трансплантация на бъбреци и панкреас в „Коч хоспитал“, където се прилагат най-съвременните методи в тази област. В клиниката се прилага роботизирана трансплантация на бъбрек, каквато се прави в малко центрове по света. При нея бъбрекът се присажда през малък 5-сантиметров разрез на корема, в областта на пъпа, а хирурзите използват компютърно контролираната роботизирана система Da Vinci Xi. Извършена по този начин, процедурата е много по-щадяща за пациента, с по-малко болка и време за възстановяване, посочват специалистите.

Проф. Айдън Тюркмен е специалист по нефрология с над 30-годишен опит в медицината, специализирал и работил във Великобритания и САЩ.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с проф. д-р Бурак Кочак и проф. Айдън Тюркмен в София на 17-18 февруари трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят всички медицински документи, с които разполагат до момента.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално