Д-р Ясна Вейнович, директор Бранд Медикал в "Цептер-България": За да се справим със "синдрома на болната сграда", трябва да пречистваме въздуха у дома

17979
Д-р Ясна Вейнович, директор Бранд Медикал в "Цептер-България": За да се справим със "синдрома на болната сграда", трябва да пречистваме въздуха у дома

Съвременният начин на живот отдавна донесе на човечеството и съвременни болести. Особено в големите градове, един от най-големите причинители на болести е замърсеният въздух. Той е навсякъде около нас - на улицита и дори в домовете ни. Как да отговорим на този "опасен вредител" - д-р Ясна Вейнович, директор Бранд Медикал в "Цептер-България" представя иновативното решение на "Цептер".

Какво налага необходимостта да имаме уред за пречистване на въздуха у дома?

Марияна Иванова, водещ мениджър в "Цептер-България": Старая се да предам ценностите за здравословен начин на живот на децата си

Марияна Иванова попада в „Цептер-България” преди 18 години, по препоръка на сестра си. По това време е интериорен инженер и...

Първата глътка въздух ни дава живот, а при всяка следваща ние вдишваме, за съжаление, между 40 и 75 хиляди прахови частици. В един грам прах се съдържат над 700 милиона различни компоненти, които представяват огромна заплаха за здравето ни. Грам прах съдържа над 19 хиляди акари, които са една от основните причини за това 180 милиона души да умират всяка година от астма. Едно 4-членно домакинство създава над 45 кг прах годишно. Всичко това се отразява на здравето ни и основно на респираторната ни система, предизвиквайки кихане, кашляне, конюнктивит, бронхит и дори ракови заболявания.

Ето защо Агенцията за опазване на околната среда (EPA) обяви замърсяването на въздуха за един от 5-те най-опасни рискови фактори за нашето здраве. Знаем, че околната среда и въздухът са изключително замърсени, но на това външно замърсяване, на тези милиони и милиарди тонове прах, които се отделят във въздуха - вулканична пепел, пясък от пустините, солни частици от океаните, цветен прашец, микроорганизми, спори от гъби и плесени, различни замърсители от човешката дейност – на това външно замърсяване ние не можем кой знае колко да въздействаме. От друга страна въздухът в закритите помещения, там, където прекарваме 90% от времето си, е между 4 и 10 и до 100 пъти по-замърсен от външния. Тези замърсители, които ние произвеждаме и се намират в нашите домове, постепенно поразяват респираторната система, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, имунната система, съкращавайки с няколко години средната продължителност на човешкия живот.

В нашите домове непрекъснато се отделят токсини от новите строителни материали, модерните мебели, гранитогреси, настилки, бои и лакове, които са много по-изкуствени и по-некачествени в сравнение с преди и действат неблагоприятно на целия ни организъм. Към това добавяме и непрекъснатото облъчване от компютри, телевизори и друга техника. Вследствие на всичко това беше регистрирана появата на една нова болест - това е така нареченият "Cиндром на болната сграда". Симптомите са подобни на грип – упорита кашлица, болки в ставите и мускулите, постоянна умора, световъртеж, отпадналост, температура около 37,2 градуса. Тези симптоми не преминават месеци, дори години, и постепенно унищожават нашата имунна система. Смята се, че "болните сгради" са причина не по-малко от 20% от хората да се разболяват всяка година. Всичко това налага да полагаме специални грижи за средата, в която живеем, за да запазим здравето си. При рискови групи като малки деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, този въпрос става още по-важен.

Как можем да се предпазим от "Синдрома на болната сграда" и всички други замърсявания?

Галя Станева, водещ мениджър в „Цептер-България”: Лидерът е този, който най-много служи

Разкажете за първата си среща с „Цептер” и как решихте да се присъедините към екипа на компанията? Започнах работа в компа...

Както казах, по-трудно можем да въздействаме на околната среда, но можем да се погрижим въздухът, който дишаме ежедневно у дома, да е чист и да не ни разболява. Здравето, високото качество и иновативните идеи винаги са били в центъра на вниманието на всичко, което компанията "Цептер" прави. Още след като от Световната здравна организация обявиха "Епидемично качество на въздуха в помещенията", най-добрите експерти на "Цептер", започнаха да търсят максимално ефективен начин за пречисването му. Резултат от усилията им е уред от ново поколение – Therapy Air iOn, който отстранява всички прахови частици, микроорганизми, вируси и бактерии, различни алергени и дразнители, като полени, спори на мухъл, както и химически замърсители, цигарен дим и неприятни миризми. Нещо повече, това е уред две в едно. Той е пречиствател на въздуха, който работи с 5-степенна пречиствателна система, и йонизатор на отрицателни йони, който генерира отрицателни йони.

Защо е важно във въздуха, който дишаме, да има отрицателни йони?

Отрицателните йони са витамините на въздуха. Те ни зареждат с енергия, подобряват микроциркулацията, подсилват имунната ни система, ускоряват метаболизма. Също така действат положително на концентрацията, депресия, помагат ни да преодолеем страха, облекчават алергии, намаляват болката при хронични заболявания, например при ревматични и ставни проблеми.

Най-много отрицателни йони има в природата, в планините и близост до реки, езера, водопади. В планината въздухът не само е чист, той е обогатен с тези витамини. Затова ние спим по-добре в планината и до водни басейни. Смята се, че в природата най-голямо количество отрицателни йони има край най-големите водопади и то е до 100 000 в един кубичен сантиметър. Therapy Air iOn генерира 220 000 на кубичен сантиметър, което е 2,2 пъти повече. Изключително важно е в дома ни не само въздухът да е чист, но и да съдържа отрицателни йони, за да сме здрави.

При какви заболявания уредът за пречистване на въздуха има най-голям ефект?

Антоанета Малчева: Директните продажби са един от най-бързите начини да се реализираш

Антоанета Малчева е един от първите консултанти на „Цептер” в България. Започва работа в компанията през 1992 г. и само две...

Много от заболяванията, които са характерни за нашето съвремие, като главоболие, мигрена, синузит, алергии, бронхит, респираторни инфекции, депресии, стрес, умора, безсъние, астматични пристъпи ще бъдат облекчени или премахнати напълно с помощта на Therapy Air iOn. Когато сме здрави, уредът ни осигурява профилактика, като засилва имунната ни система. А знаем, че всички болести са свързани с имунната система. Също така е доказано, че хората, които по-често боледуват, са по-предразположени към онкологични заболявания. В България всеки втори има някаква алергия, като най-често това е сенна хрема или алергичен ринит, след това са бронхити и астматични пристъпи. Статистиката показва, че алергиите нарастват с 50% на всеки 10 години. Това са скъпоструващи заболявания, тъй като съпътстват човека през целия му живот. Поленовият календар у нас е от март до октомври и през този период трябва да се приемат лекарства, което може да е изключително скъпо и затормозяващо.

Със своя антибактериален филтър Therapy Air iOn отстранява полените, които са причина за голяма част от алергиите. Антиалергичният филтър, благодарение на екстракт от гинкобилоба, премахва упоритата бактерия Легионела, която се лекува много трудно и предизвиква респираторни инфекции, непрекъснатите настинки и кашлица при много деца. Хепа филтърът отстранява спори на мухъл и пръст, които могат да живеят в нашите домове повече от десет години и колкото и да боядисваме, да правим основни ремонти, да проветряваме, те остават да живеят във въздуха. Спорите на мухъл са едни от най-честите причинители за различни видове алергии и астма. Не познавам друг уред, който може да премахне упоритата бактерия Легионела и спорите на мухъл. Не на последно място филтър с активен водород отстранява неприятни миризми и токсични газове.

Therapy Air iOn подобрява цялостното състояние на организма. Чрез функцията за генериране на отрицателни йони стимулира концентрацията и креативността, понижава стреса и намалява риска от депресии. Това е много ценно, като се имат предвид данните, че всеки четвърти българин страда от депресия, а стресът е причина за 90% от заболяванията.

*Д-р Ясна Вейнович е лекар и директор Бранд Медикал в „Цептер-България”. Става част от екипа на компанията през 1992 г. Участва редовно в лекарски конгреси и семинари у нас и в чужбина. Като лекар е много чувствителна към темата за профилактиката на здравето, особено при децата. Именно д-р Вейнович представя Therapy Air iOn за първи път в България през 2005 г. Щастлива е, че през последните 10 години стотици хора са подобрили здравословното си състояние, благодарение на този уред за пречистване на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю