Дъвченето на дъвка е полезно за някои хора, вижте за кои

4456
Дъвченето на дъвка е полезно за някои хора, вижте за кои
Снимка: iStock/Guliver

Дъвченето на дъвка без захар ежедневно намалява преждевременните раждания. Това сочи мащабно проучване, направено сред бременни жени в Малави. То е вдъхновено от предходни изследвания, доказали връзката между лошото орално здраве и преждевременното раждане. Дъвката съдържа ксилитол - химикал, който може да подобри здравето на устната кухина. Ксилитолът се използва като заместител на захарта.

Бременните, които са дъвчели дъвка, са имали по-малко пародонтални заболявания, - състояние, при което тъканта около зъбите се инфектира и възпалява, в сравнение с тези, които не са дъвчели дъвка.

„Констатациите са много обнадеждаващи“, казва Ким Богес, специалист по медицина на майката и плода в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Изследователите "подхождат към много сложен проблем в област с ниски ресурси, като се опитват да използват нискотехнологична, лесно приложима интервенция." Ще са необходими повече изследвания, за да се види дали това може да работи в други условия, казва тя.

С този тест за секунди ще разберете имате ли висок холестерол

Високите нива на холестерол означават, че тялото съдържа твърде много „лоши“ вещества, което може да доведе до сериозни здр...

За новото проучване изследователите са включили около 10 000 жени от осем здравни центъра в столицата Лилонгве в Малави. Жените са били в ранна бременност. Проучването е част от продължил десетилетия проект в региона около Лилонгве, където всяка пета бременна жена ражда преждевременно детето си, - това е един от най-високите проценти на преждевременни раждания в световен мащаб. Бебетата, родени преждевременно, могат да имат усложнения, които увреждат белите им дробове, развитието на нервната система, очите, дробовете, и др., с дългосрочни рискове за здравето и е по-вероятно да умрат през първата си година от живота си, отколкото бебетата, родени на или след термин.

Проучванията, откриващи връзка между пародонталната болест и преждевременното раждане, датират от преди няколко десетилетия.

При пародонтално заболяване има промяна в състава на бактериите в устната кухина и се счита, че те предизвикват възпаление и увреждат тъканта на венците. Оттам бактериите могат да влязат в кръвния поток, за да достигнат до други органи, дори до плацентата, а това води до преждевременно раждане.

Дъвченето на дъвка сред бременните и влиянието на плода все още е обект на допълнителни проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com