Ендокринолог: Пийте кафето така, за да се предпазите от Алцхаймер

2923
Ендокринолог: Пийте кафето така, за да се предпазите от Алцхаймер
Снимка: iStock

Пиенето на кафе не само подобрява настроението и продуктивността, но също така намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер в дългосрочен план. До този извод стигнаха група учени от два италиански университета след анализ и обобщение на резултатите от редица изследвания. 

"Полезните фармакологични ефекти на кафето, доказани от множество научни изследвания, са свързани с неговите противовъзпалителни, антиоксидантни, антиангиогенни, антитуморни, химиопротективни и хепатопротективни свойства. Кофеонивата напитка съдържа повече от хиляда съединения, много от които предстои да бъдат открити," споделя руският ендокринолог д-р Зухра Павлова, позовавайки се на резултатите от проучването.

Кафе с черен пипер - какви са ползите от него

Експертът споделя и как е правилно да за се пие напитката, за да има този ефект - не повече от 1-2 чаши на ден и никога на гладно. 

Правилно пиене на кафе

Сред многото положителни свойства на кафето учените са идентифицирали способността му да влияе върху централната нервна система, споделя лекарят.

"Ако в краткосрочен план чаша от тази напитка ободрява, подобрява настроението и работоспособността, то в дългосрочен план говорим за спасяване на нервната система. Италиански невролози са открили, че кофеинът и други биологично активни компоненти в напитката подобряват двигателните умения и помагат за справяне при тремор. Напитката има не само превантивен, но и терапевтичен ефект. При нейната редовна консумация рискът от болестта на Паркинсон може да бъде намален с 29%, а болестта на Алцхаймер с цели 65%", казва д-р Зухра Павлова, коментирайки откритията на италиански учени.

"Но, разбира се, важно е напитката да е с високо качество (експертите имат много съмнения по отношение на кофеиновите напитки поради химическите методи за отстраняване на кофеина). Освен това е важно кафето да се пие правилно", допълва ендокринологът и дава няколко съвета в това отношение. 

"Не е нужно да пиете литри кафе. Дори и най-здравословните храни в големи количества могат да бъдат вредни. Прекомерната консумация на напитката е свързана с повишен риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Докато една или две чаши на ден, напротив, може да предпази от тези неразположения (и също да ни направи малко по-млади, по-активни и по-концентрирани)“, споделя д-р Павлова.

В същото време не е препоръчително напитката да се пие сутрин на гладно и без храна (нещо, което много хора правят).

"Моля, не пийте кафе за закуска. Първото хранене е много важно и е по-добре да изпиете чаша ободряваща напитка час след хранене (не по-рано!) И, разбира се, без захар, мляко, сиропи и други добавки“, подчертава д-р Зухра Павлова.

Кафе с канела - за какво помага

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com