Ето как бързо можете да се излекувате от всяка травма

3115
Ето как бързо можете да се излекувате от всяка травма
Снимка: iStock/ Guliver

Изследователи от Националния университет за наука и технологии "MISiS", заедно с други руски учени, са успели да придадат на титанова сплав антибактериални свойства; сега тя се превръща в един от ключовите материали, използвани в съвременната хирургия.

Учените, отговорни за създаването, твърдят, че имплантите, обработени по новия метод, забележимо ще ускорят и улеснят възстановяването при травми. Тяхното изследване е публикувано в „Colloids and Surfaces B: Biointerfaces“, международно списание, посветено на фундаментални и приложни изследвания на колоидни и междуфазови явления.

Днес в повечето страни продължителността на живота се увеличава, което води до увеличаване на броя на костните травми сред възрастните хора. Механичните свойства на костите и способността им да се заздравяват значително се влошават с възрастта, поради което подобни наранявания изискват внимателно и продължително лечение. Тези фактори създават търсене на нови материали за импланти, които ускоряват и улесняват рехабилитацията, твърдят учените от "MISiS".

Според тях използването на импланти, изработени от немодифицирани метали и сплави, може да доведе до усложнения, като най-често срещаното е възпаление вследствие на бактериални инфекции, което може да наложи повторна хирургическа намеса. Материалите, способни да потискат бактериалната активност, биха направили вътрешната протетична хирургия по-безопасна и надеждна.

Учените са разработили метод за създаване на антибактериално покритие за една от най-обещаващите титанови сплави - Ti-Zr-Nb. Експериментите показват, че покриването на повърхността на импланта по новия метод напълно потиска растежа на бактериите E. coli.

"Ние правим повърхността на сплавта по-пореста на дълбочина 100-120 нанометра, което позволява равномерно разпределение на наночастиците не само по повърхността, но и в дълбочината на порите. Дори при ниски дози на изходящото сребро, около 0,037 mg/l, които са напълно безопасни за организма, успяхме да постигнем превъзходна антибактериална активност", казва Антон Конопатски, съавтор на изследователския труд и старши изследовател в лабораторията за неорганични наноматериали "MISiS".

Сребърните йони нанасят "удар" на бактериите, обясняват авторите на метода. Наночастиците, които ги излъчват, са синтезирани от учените по химичен път в разтвори на сложни алкохоли, като са постигнали размер от едва около 10 нанометра. Учените обясниха, че среброто се отлага в порите на материала на дълбочина до 60 нанометра, което значително увеличава трайността и антимикробната ефективност на покритието.

Ако имате тази болест - не яжте ябълки

Ябълките са опасни за хора със стомашно-чревни заболявания, гастрит и язва на стомаха или червата. Това заяви диетологът Олга Кораблева...

Според учените порьозността на повърхността осигурява допълнителен фактор за потискане на бактериите - тя позволява на микроорганизмите да влязат в контакт със среброто по-плътно и равномерно.

Въпреки че тепърва предстои да бъдат проведени тестове върху повечето видове бактерии, създателите са уверени, че новото покритие ще бъде също толкова ефективно срещу всеки микроорганизъм, колкото и срещу E. coli.

Работата е извършена с участието на учени от Руския национален изследователски медицински университет "Пирогов" и Московския държавен университет "Ломоносов".

В бъдеще научният екип възнамерява да разработи нови покрития като част от предложения подход, което ще намали дозата на антибиотиците, използвани по време на операция, и периода на възстановяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com