Ето кои бенки са опасни за здравето и как да ги премахнем

26290
Ето кои бенки са опасни за здравето и как да ги премахнем
Снимка: iStock/Guliver

Бенките са малки кафеникави петна, които в повечето случаи се появяват по кожата на човешкото тяло още в най-ранна възраст. Тяхното отстраняване не е задължително, стига човек да не изпитва сериозен естетически дискомфорт. Разбира се, тук става въпрос единствено за обикновените бенки, които не крият никаква заплаха за здравето.

В случай, че нещо ви тревожи и имате съмнения за кафеникавите образувания, на които сте носители, съветваме ви да се консултирате с квалифициран дерматолог. Той най-добре би могъл да отговори на запитванията и да ви даде подробна информация за тези образувания.

След консултация с лекар ще бъде установено дали образуванието крие някаква заплаха за здравето и дали наистина отстраняването му е належащо.

Ако се стигне до премахване, без значение от причините, лекар ще избере оптималния метод, така че след процедурата да не съществува риск за вас.

Кои бенки е препоръчително да бъдат премахвани?

От ключова необходимост е, когато конкретно образувание ви създава дискомфорт в ежедневието, да не го пренебрегвате. Става въпрос за онези образувания, които често се нараняват при механичното въздействие на чанти, шофьорски колан, дрехи. Това са най-често бенките, разположени в областта на шията, рамената, гънките и деколтето.

Ако говорим за невуси, имащи „крак”, отстраняването им е задължително. Точно такива образувания са предпоставка за развитие на меланом.

Много е важно да вмъкнем, че самолечението съвсем не е правилен избор. Не го правете, освен ако вашият лекар не ви е препоръчал конкретен крем, гел или друг медикамент, способстващ заличаването на бенки и образувания.

Провеждайки консултация със специалист, вие реално свеждате до минимум вероятността от усложнения, както и стопирате новообразуванията.

Какви са съвременните методи за премахване на този тип образувания?

Добрата новина е, че медицината е напреднала до толкова, че човек има възможност да избира сред няколко метода за премахване на всякакви разновидности бенки.

Ето и най-разпространените сред тях:

  • Електрически ток;

Чрез излагане на електрически заряди се осъществява изгаряне на невуса от кожата. Тук обаче съществува опасност от получаване на белези върху кожата.

  • Течен азот;

Техниката е много предпочитана, тъй като бива използвана за премахване на всякакви образувания по кожата. Лекарите обаче изпитват затруднение в прогнозирането на това как кожата ще реагира на азота.

  • Хирургичен път;

Методът е препоръчван за големи кожни образувания.

  • Лазерно отстраняване;

Най-широкоразпространен  е този метод, тъй като се счита за най-модерната процедура. Не се получават белези след третиране с лазер, нито има кървене по време на самата процедура и след това.

Независимо какъв метод ще предпочетете да изберете, съветът ни е най-напред да бъде проведена консултация с квалифициран дерматолог, който да диагностицира образуванието и да ви даде правилна насока.

Тук е моментът да споменем за Дерматологична клиника „Онкодерма”, която е специализирана по класическа, хирургична и естетична дерматология.

Ако решите да изберете именно нея, гарантирано ще останете доволни от прецизната диагностика, както и всички съвети, дадени ви от специалист, по отношение на препоръки и лечение. Подробности вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...