Ето защо някои хора НЕ ТРЯБВА да ядат мандарини

10736
Ето защо някои хора НЕ ТРЯБВА да ядат мандарини
Снимка: iStock/Guliver

Мандарините са сред най-популярните представители от групата на цитрусите. Известни са още от древни времена. Плодът в Европа е познат от началото на 19-и век. Наречен е на висши китайски сановници, наричани мандарини, които са ценители цитруса особено високо.

Мандарината е носител на дълъг списък от качества. Съставът ѝ я превръща в полезно средство в борбата срещу цял куп заболявания. Препоръчва се при храносмилателни проблеми, а също и при липса на достатъчно енергия в организма. Мандарината е и средство, което помага за понижаване на телесно тегло и количеството мазнини в организма. Установено е, че ако плодът се консумира редовно в рамките на един месец, се редуцират до 59% от телесните мазнини.

Консумацията на този плод е чудесна за черния дроб. Подпомага обновяването на хепатоцитите и по този начин спомага изчистването на мазнини, натрупани в органа.

Лекар предупреждава, че чесънът е ОПАСЕН за много хора

Мандарината е отличен източник на витамин С. Има относително високо съдържание и на витамин А, който се съдържа под формата на бета-каротин. Този витамин е полезен за очите и има свойството да подсилва имунната система. В състава е наличен и бром, който успокоява нервната система.

В 100 грама мандарини се съдържат малко калории, вода, захари, витамини, калций, калий, В1, В2, РР, каротин и пектин. Пектинът е разтворимо влакно, спомагащо за повишаване на движението на червата. Подпомага и контрола на нивото на холестерола, както и на кръвната захар.

В мандарините се съдържа голямо количество хесперидинът. Той се съдържа особено във вътрешната част на кожата и оказва антиоксидантно, както и противовъзпалително действие върху тъканите и клетките. По този начин подпомага предотвратяването на преждевременно стареене и формиране на ракови клетки.

Мандарината има много полезни качества, благодарение на които помага и за създаване на силна имунна защита срещу всякакви вируси.

Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат яйца

Специалистите обаче предупреждават, че все пак трябва да се внимава с количествата мандарини, които консумираме в рамките на един ден.

Питали ли сте се колко мандарини може да изядете в рамките на деня? Едва ли има човек, който да не обича мандарини, а и сега сезонът е подходящ, но знайте, че трябва да бъдете внимателни!

Експерти по храненето твърдят, че не трябва да се прекалява с техния дневен прием, защото те са особено силен алерген, който съдържа силицилова киселина. Силициловата киселина разширява капилярите и би могла да предизвика алергична реакция.

Това е причината да не се препоръчва да хапвате по повече от 1-2 мандарини наведнъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com