Грешките, които правим при измерване на кръвното налягане

12843
Грешките, които правим при измерване на кръвното налягане
Снимка: Pixabay.com

Кръвното налягане е от съществено значение за цялостното ви здравословно състояние. Високото кръвно налягане, останало неоткрито и нелекувано, съчетано с други здравословни проблеми и вредни навици – тютюнопушене, небалансирано хранене с вредни храни, атеросклероза, диабет и други е причина за инсулт или инфаркт, които са животозастрашаващи и инвалидизиращи. Правилното измерване на кръвното налягане подпомага бързото и ранно диагностициране на хипертонията и избягване на усложненията.

Кои са най-честите грешки, които хората правят, когато измерват кръвното си налягане?

Педиатър: Децата са по-уязвими на новите щамове на вируса

Руският педиатър и инфекционист Евгений Тимаков заяви, че новите щамове на коронавируса са по-заразни за децата, отколкото „класи...

1. Не измерват налягането и на двете ръце. Това може да доведе до фалшиво ниски стойности. Първото измерване на кръвното налягане трябва да е на двете ръце. Ако има съществена разлика, всяко следващо трябва да е на ръката, показала по-високи стойности.

2. Не проверяват кръвното си налягане поне 1-2 пъти годишно. Пропуснатият редовен профилактичен преглед при личния лекар  веднъж в годината, по време на който трябва да се измери и кръвното налягане, може да доведе до сериозни здравословни проблеми и да не позволи навременното откриване на хипертонията.

3. Не следят кръвното налягане всеки ден при доказана хипертония. Веднъж, след като откриете, че кръвното налягане е повишено, трябва да го измервате всеки ден сутрин след сън и вечер, за да изясните дали повишаването е инцидентно, или трайно и дали има необходимост от коригиране – с диета или лечение.

4. Не проверяват състоянието на маншета. Ако маншетът е твърде стегнат или разхлабен, това ще доведе до фалшиво ниски или фалшиво високи стойности.

5. Не премахват дрехите. Ако по време на измерване на кръвното налягане сте с горна дреха с дълъг ръкав, свалете я, а не навивайте ръкава. Навитият ръкав пристяга ръката и води до фалшиви показатели на апарата.

Един от най-търсените неврохирурзи доц. д-р Зафер Токташ идва в София на 19 и 20 март

За пореден път, с удоволствие посрещаме един от най-търсените от български пациенти турски неврохирург -  доц. д-р Зафер Токташ. А...

6. Измерват кръвното налягане след физическо усилие или консумация на кофеин. Те водят до временно повишаване на налягането. Починете, изчакайте пулсът да се успокои, както и да минат минимум 2 часа, след като сте пили кафе.

7. Измерват кръвното налягане след хранене. Обилната трапеза води до изкуствено понижени стойности.

8. Заемат неудобна поза по време на замерването. По време на процедурата краката трябва да са удобно стъпили на пода, да не са кръстосани, да не висят, а гърбът е важно да е облегнат. Всяко мускулно напрежение води до покачване на налягането.

9. Държат мишницата си под или над нивото на сърцето. В първия случай апаратът ще отчете по-високи стойности от реалните, а във втория – по-ниски. Мишницата трябва да е точно на нивото на сърцето.

И накрая постарайте се проверката на кръвното налягане да се случва в спокойна обстановка. Външни влияния, шум, притеснение не само правят трудно измерването и чуването на тоновете, но и са предпоставка за погрешни стойности и погрешни решения, които могат да застрашат живота.

Продукт, който всички имаме у дома, сваля кръвното налягане и холестерола

Доматеният сок може да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола при хора с риск от сърдечни заболявания. До този извод стигнаха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com