Халва - лекар разкри защо е полезна за възрастните хора

2267
Халва - лекар разкри защо е полезна за възрастните хора
Снимка: istockphoto.com

Халвата е едно от лакомствата, които са полезни за здравето. Възрастните мъже и жени трябва да я включат в диетата си. Този продукт съдържа много елементи, които са полезни за здравето, обяснява диетологът Елена Соломатина.

Халва в диетата на възрастните хора

"Можете да изберете слънчогледова, фъстъчена, сусамова, ленена или бадемова халва.Всички видове съдържат полезни фибри, които имат добър ефект върху чревната функция. Освен това трябва да се отбележи, че слънчогледовата халва е богата на витамин Е, а фъстъчената халва помага за поддържане на кожата, костите и зъбите в добро състояние. В десертасъс сусам има много калций, но можете да намерите повече магнезий в десерта с бадеми. Лакомствата от ленено семе съдържат важни омега-3 мастни киселини”, казва д-р Соломатина.

Какво се случва с холестерола, когато ядете халва

Тя уточнява, че е препоръчително хората с инсулинова резистентност, диабет и тези, които страдат от излишни килограми, да избягват халвата. Халвата, както всеки друг сладкиш, съдържа доста много захар, което може да доведе до различни здравословни проблеми, включително прекомерно наддаване на тегло, високи нива на кръвната захар, сърдечни проблеми и диабет. Повечето халви също съдържат малко масло и брашно, което може да доведе до по-високо съдържание на мазнини и калории. Ако сте алергични към някой от компонентите на халвата, тогава консумацията й може да доведе до алергична реакция.

Халвата съдържа доста захар и мазнини, така че трябва да се консумира умерено. Препоръчително е да се спазват следните препоръки за нейната консумация: възрастни не повече от 30-40 грама на ден.

Други полезни свойства на халвата

Тя е богата на микроелементи като витамини от група В, витамин Е, желязо и магнезий, което я прави здравословен и питателен десерт. Поради високото си съдържание на въглехидрати и мазнини е източник на енергия. Освен това е богата на калций, фосфор и почти не съдържа глутен.

Този десерт е не само вкусен, но и здравословен. Съдържа много полезни елементи и е източник на енергия, а съставки като сусамово семе и орехи могат да помогнат за намаляване на риска от различни здравословни проблеми като възпаление и стрес. Освен това може да поддържа здравето на костите. Някои видове халва също могат да бъдат нискокалорични и без глутен, което ги прави отличен избор за хора, които следят диетата си. Въпреки това, както всички сладкиши, халвата трябва да се яде умерено, за да се избегне прекомерната консумация на захар.

Ето за какво е изключително полезна халвата!

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com