Хъркането признак за проблем с артериите, задължително проверявайте това след сън

8246
Хъркането признак за проблем с артериите, задължително проверявайте това след сън
Снимка: iStock/Guliver

Нови изследвания показват, че хъркащите може да са изложени на по-голям риск от сериозен здравословен проблем и трябва да потърсят лечение за своя нощен оркестър за рязане на дървени трупи.

Хъркащите са изправени пред по-големи рискове за цялостното си здраве, отколкото няколко синини от раздразнен партньор в леглото.

Изследователи от Отделението по отоларингология – Хирургия на главата и шията в болница „Хенри Форд“ в Детройт са открили доказателства, че хъркането може да увеличи риска от проблеми с каротидната артерия, основният съд, който доставя наситена с кислород кръв към мозъка ви.

Водещият автор на изследването д-р Робърт Дийб каза, че изследването на неговия екип добавя към съществуващите доказателства, че изолираното хъркане (хъркане, което няма нищо общо със сънна апнея или други състояния, свързани със съня) може да не е толкова доброкачествено, колкото се смяташе.

„Хъркането е нещо повече от раздразнение преди лягане и не бива да се пренебрегва“, каза той в прессъобщение. „Пациентите трябва да потърсят лечение по същия начин, както биха направили, ако имаха сънна апнея, високо кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.“

Лекар: Тези зеленчуци подхранват кръвта и пазят сърцето здраво 80 години

Изследователите казват, че рисковете са по-големи от хората с наднормено тегло, пушач или висок холестерол. Това се случва, защото вибрациите, които придават на хъркането неговия специфичен стържещ шум, също увреждат артериите около врата.

„Така че вместо да изритате хъркащия си партньор в леглото от стаята или да прекарвате безсънни нощи, натискайки го или нея с лакти, потърсете медицинско лечение за хъркащия“, каза д-р Дийб.

Науката зад твърдението

За целите на проучването изследователите са прегледали данни за 913 пациенти на възраст 18-50 години, които са били оценени в центъра за сън на Хенри Форд.

Общо 54 пациенти са попълнили анкета относно техните навици за хъркане и са били подложени на дуплексен ултразвук на каротидната артерия - техника за изобразяване на шията - за измерване на дебелината на стените на техните артерии. Лекарите използват този тест за измерване на прогресията на атеросклеротичното заболяване или втвърдяване на артериите. Това е първият признак на заболяване на каротидната артерия.

Когато други рискови фактори бяха премахнати, изследователите установиха, че хъркащите са по-склонни да имат значително по-голяма дебелина на интимата-медия на каротидните артерии в сравнение с хората, които не боледуват.

Резултатите от проучването бяха представени през 2013 г. на срещата на комбинираните секции на Триологичното общество в Скотсдейл, Аризона, и бяха предадени на списанието The Laryngoscope за публикуване. Те планират да проведат дългосрочно проучване на проблема.

„Хъркането обикновено се счита за козметичен проблем от здравното осигуряване, което изисква значителни разходи от джоба на пациентите“, каза д-р Дийб. „Надяваме се да променим това мислене, така че пациентите да могат да получат ранното лечение, от което се нуждаят, преди да възникнат по-сериозни здравословни проблеми.“

Ако вашият партньор в спалнята прекарва твърде много време, за да ви държи будни, в интерес на всички е да посетите лекар, преди досадният навик да доведе до нещо сериозно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com