Как безвредната бактерия се превръща в смъртоносна

9778
Как безвредната бактерия се превръща в смъртоносна

Учените за първи път сравниха всички известни видове бактерии Leptospira: някои представители на този вид предизвикват смъртно опасни заболявания у човека и домашните животни.

Микробиолози са изяснили какво именно прави бактериите вредоносни, става ясно от статия, публикувана в сп. PLOS Neglected Tropical Diseases.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

Някои видове Leptospira не предизвикват инфекции и се хранят с продуктите на разпад на живи същества. При мишките и плъховете те живеят в бъбреците. При крави, овце, свине и коне лептоспирите понякога предизвикват бъбречна недостатъчност и спиране на сърцето, а също и помятания.

Що се отнася до хората, то лептоспирозата води до симптоми, сходни със симптомите на грип. По-тежките случаи на микроби поразяват бъбреците, черния дроб и централната нервна система. На година от тази болест умират до 60 000 души.

Учените са открили уникални белтъци, характерни за патогенните видове Leptospira. Това откритие ще помогне в разработването на ваксина срещу лептоспироза.

Освен това е открит уникален механизъм на защита на микробите – той синтезира сиалова (слюнчена) киселина, която им позволява да се скрият в организма от клетките на имунната система. След това опасните видове бактерии в хода на еволюцията са се научили да синтезират витамин B12 от един-единствен прекурсор (аминокиселина), пише Lenta.ru.

Бактериите "разговарят" помежду си и се координират

Екип от американски учени установи, че бактериите използват електрически сигнали, за да "разговарят" помежду си. Това им умение позволя...

И накрая, учените са открили у патогенните видове генетичен механизъм CRISPR-Cas, който в последно време се прилага активно за редактиране на генома.

СRISPR-Cas е дал на лептоспирите повишена устойчивост към нахлуване на чужди генетични елементи, подчертават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com