Как да ядем хляб, без да напълняваме?

18448
Как да ядем хляб, без да напълняваме?
Снимка: iStock/Guliver

Пухкавият хляб с хрупкава коричка е изкушение най-вече за тези, които са на диета. Те полагат неимоверни усилия да се откажат от тестените изделия, за да не навредят на фигурата си. Но всъщност това не е необходимо. Можете да ядете хляб дори и по време на диета. Диетолозите дори препоръчват да не го изключвате от менюто си, тъй като той е източник на ценни растителни протеини и въглехидрати, витамини от група В, калий, магнезий, цинк, фосфор, калций и селен.

Какъв хляб да изберем?

Белият хляб, приготвен от рафинирано брашно, съдържа много малко протеини, а въглехидратите са предимно от тези, които бързо се превръщат в глюкоза и се отлагат в мазнини. Този хляб е особено вреден за деца, хора с нисък глюкозен толеранс и хора с диабет.

Само половин час след консумацията му вече се чувствате гладни. Затова диетолозите се застъпват за ръжения и пълнозърнест хляб (той съдържа много повече протеини, витамини и минерали от другите сортове). Но за тези, които са на диета, калоричността на хляба също е важна:

бял хляб от висококачествено брашно - 300 ккал

бял хляб с трици - 250-270 ккал

ръжен хляб - 180-190 ккал

пълнозърнест хляб - 160-180 ккал

Стандартно една филия хляб е около 30 грама. Препоръчваното от диетолозите количество за консумация е 150 грама пълнозърнест хляб дневно.

Каква е разликата между бял, типов и хляб Добруджа

Хлябът неизменно присъства на всяка трапеза, било той бял, типов или Добруджа. Каква обаче е разликата между 3-те вида и какво прави ед...

Може ли маята в хляба да навреди на фигурата ни?

Въпросът за безквасния хляб стана актуален сравнително наскоро. Факт е, че правилно изпеченият хляб не съдържа живи дрожди: те просто умират при високи температури, както и всеки жив организъм. Но маята допълнително обогатява хляба с цинк и желязо.

Безквасният хляб винаги е по-скъп, тъй като технологията на приготвянето му е по-сложна. Но според диетолозите, рекламирането на този продукт като по-здравословен не е нищо повече от маркетингов трик.

Кога и с какво да ядем хляб?

Препоръчително е консумацията на основната порция хляб да се осъществява сутрин. Тогава калориите ще бъдат изразходвани в рамките на деня и ще разполагате с достатъчно енергия. Вечер също може да консумирате хляб - например един сандвич със сирене или масло, но задължително с чаша чай.

Любопитната история за създаването на нарязания хляб

В днешно време повечето от нас предпочитат удобството да си купуват вече нарязан хляб. Как обаче се ражда идеята за този продукт? През...

Картофи, тестени изделия, зърнени храни, ориз е по-добре да се ядат без хляб. Освен това тези продукти са взаимозаменяеми.

Хлябът е подходящо допълнение към основни ястия, салати, задушени зеленчуци. Но ако го комбинирате с мляко, това може да доведе до метеоризъм.

Не е нужно да увеличавате гликемичния индекс на хляба, консумирайки го със сладко или течен шоколад. Ако го направите, само след час ще изпитате силен глад.

Постно месо и риба също могат да се ядат без хляб. Животинските протеини се усвояват по-добре със зелени зеленчуци, домати и билки.

Ако през деня консумирате сандвичи, изберете пълнозърнест хляб. Но ако нямате избор, задължително прибавете към сандвича лист зелена салата или зеле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com