Как да накараме мозъка си да се откаже от вредната храна

10466
Как да накараме мозъка си да се откаже от вредната храна
Снимка: iStock

Бързата храна е вкусна, достъпна и прави вкусовите ни рецептори щастливи от първата до последната хапка. Това се дължи на богатото съдържание на сол, мазнини, захари и консерванти, които от своя страна носят значителна вреда за здравето. Въпреки че хората осъзнават вредата ѝ, те са пристрастени и трудно я премахват напълно от храненето си.

Разберете как работи съзнанието ви

За да премахнем вредата, първо трябва да разберем как работи тя. Наблюдавайте желанието си за вредна храна. Към коя сте пристрастени? Сладко или солено търсите, хрупкаво или пухкаво. В какви случаи ви се прияжда най-много – когато искате мотивация или когато търсите награда?

Разберете кога мозъкът ви търси удовлетворение за сетивата и му дайте друга награда. Отнема 21 дни да промените вреден навик, същото важи и за храненето.

Ако например сте навън с приятели или на вечеря със семейството си, потърсете алтернатива. Вместо да си поръчате пържени картофи, вземете варени, вместо торта, заложете на кисело мляко с мед и орехи. Малките стъпки водят до успеха.

И най-вече никога не дръжте нищо изкушаващо в шкафа. Докато противникът е на ръка разстояние в къщата ви, борбата ще съществува.

Кметът на Лондон иска забрана на рекламата на вредна храна в транспорта

Стратегия за отхвърляне

Какво да хапвате, ако работите нощем?

Вероятно често сте чували, че не трябва да ядете след 19 часа, за да се радвате на фина талия и стройна фигура, както и на добра кожа, ...

Накарайте съзнанието си да не харесва бързата храна и щом видите бургера, чипса, или шоколада в магазина първата ви асоциация да е отблъскване.

Започнете да четете етикетите. Колкото по-информирани сте за вредата и изкуствените съставки, толкова по-лесно ще ви е да се борите с тях. Изградете си реална картина на процеса на приготвяне – пърженето в стара мазнина, консервантите в тестото, които го предпазват година на открито без да се развали, нискокачествените продукти и захари, които предизвикват възпаления на организма.

Дъвчете повече, яжте по-малко

Отделяйки повече време за дъвчене, ще имате по-малко време за ядене. Също така дъвченето е важен процес, при който давате време на храносмилателната си система да осъзнае колко храна поглъща и да изпрати сигнал за ситост, когато е нужно. Колкото по-бързо ядете, толкова повече време отнема на стомаха ви да „осъзнае“, че е пълен, за това често се натъпкваме с бърза храна и час по-късно осъзнаваме, че сме преяли.

Защо мозъкът ни помни къде се намира вредната храна

Отделете внимание на цветовете и заобикалящата среда

Направете това и витамин С ще се запази в храната

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е водоразтворимо вещество. Той е нестабилно съединение, склонно към разграждане при ...

Повечето вериги за бърза храна, както и опаковки на храни, съдържат цветове като жълто, червено и оранжево, които предизвикват у нас мисълта за апетитност. Това са маркетингови трикове, които да ви накарат да огладнеете и да искате нещо ярко, тоест свежо, което е далеч от истината.

Създайте си скучна среда вкъщи, избягвайки тези предизвикателни цветове. Подберете чинии, вилици, чаши, салфетки и предмети в кухнята ви, които да не провокират сетивата. За това повечето кухни са бели, приборите сиви или метални, чиниите и чашите бели или прозрачни.

Запазете деня за хапване на вредна храна

Дори да сте се преборили в ежедневието си да консумирате домашно приготвена грана, плодове и зеленчуци и да избягвате пакетирани храни, запазете един ден в седмицата или в месеца за удоволствия.

Ако излизате с детето си и ви се прияде сладолед не се лишавайте. Навън може да откриете множество здравословни алтернативи и да получите същото удоволствие. Ако сте канени на рожден ден, вземете си парче торта. Здравето си крие в баланса, а не в лишенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com