Как да се предпазим от летните вируси?

4212
Как да се предпазим от летните вируси?
Снимка: iStock

С настъпването на любимото за всички топло време през пролетта и лятото, идват и някои неприятни летни вируси, от които е добре да предпазите здравето си. За жалост, някои от тях могат да проявят доста дискомфортни симптоми, поради което е много важно да знаете как да ги третирате, предупреждават от аптека Galen. Ако вземете всички нужни мерки за защита, ще сте здрави и с устойчив организъм; а дори да заболеете, то тялото ви лесно ще отхвърли проблема и няма да имате толкова силно изразена симптоматика.

Какво представляват летните вируси?

Заразите през лятото са група от вируси, които имат способността да са по-активни и лесно разпространими през топлите части от годината. Може би това е така, заради фактори като влажност, по-голямо количество хора, събиращи се на различни места и отслабена имунна система. Хубаво е да се знае, че тези вируси съществуват и през зимата, но не успяват да достигнат до толкова хора. Ето и повече факти по темата, благодарение на които ще се защитите по-най-добрия начин от тях:

● какви са симптомите? Симптомите на заразяване с летен вирус могат доста да варират, в зависимост от типа вирус и имунитета на човек. Най-често имат общо с респираторни инфекции, като например настинка, болки в гърлото и кашлица. Друга често срещана симптоматика е поява на диария, стомашно-чревно разстройство, главоболие, повръщане и мускулни болки. През периода на заболяване можете да усетите също отпадналост и повишаване на телесната температура;

● какъв е инкубационният период? Този период представлява времето между заразяването и появата на първите симптоми. При заразите през лятото той може да варира в зависимост от типа на заболяването, както и от имунната система на заразения човек. Обикновено той е по-кратък в сравнение със този на зимните болести. Най-често е между 1 и 5 дни. При респираторните инфекции като риновирус и коронавирус, това са около 2-4 дни, докато при стомашно чревните проблеми е между 1 и 3 дни.

Добре е да се спомене, че летните зарази се пренасят от човек на човек чрез контакт със замърсени повърхности, затова е от ключово значение да се спазва отлична хигиена. Това включва периодично миене на ръцете, както и избягване на комуникация с болнави хора с проявена симптоматика. Ако спазвате тези лесни правила са изпълнени, ще ви е много по-лесно да се предпазите от неприятните последици на различните заболявания.

Как да се предпазим от заразяване с летен вирус?

За да имате едно ползотворно и хубаво лято, през което да не ви се налага да прекарвате болни и затворени у дома, има няколко неща, които можете да правите, за да се предпазите от нежелано заболяване. Ето и най-важните сред тях:

  1. Здравословно хранене

Здравословното хранене може да ви даде шанса да се предпазите от летните болести, тъй като укрепва имунната система. Една от най-важните съставки за здрав имунитет са витамин C, който се среща в плодове като портокали, грейпфрут, мандарини, ягоди и киви, както и в зеленчуци като червено зеле, спанак и брюкселско зеле. Освен това хранителният ви режим трябва да включва достатъчно протеини, които можете да си набавите чрез прием на яйца, месо, риба и ядки.

Наред с това е важно да избягвате приема на прекалено много мазнини и захари, тъй като те ще може да отслабят вашия имунитет и способността на тялото да се защитава от различните инфекции. Избягвайте и бързото хранене, газираните напитки и сладкишите, приемайте достатъчно течности, тъй като хидратацията е много важна през лятото.

  1. Добра хигиена

Добрата хигиена е много важна за предпазване от летни болести. Един от най-важните хигиенни навици е редовното миене на ръцете. Трябва да го правите с вода и сапун за поне 20 секунди преди ядене, след използване на тоалетна, след кихане или кашляне, както и след контакт със замърсени повърхности или предмети.

Освен това трябва да се избягва допирът на лицето, особено устата, носа и очите, когато сме навън, тъй като това може да завърши със заразяване с нежелани вируси. Ако се наложи да докоснете лицето си, трябва да измийте ръцете си преди и след това. При кихане или кашляне, трябва да закривате устата и носа си с хартиена кърпа или с вътрешната страна на лакътя, а не с ръка, за да се намали риска от разпространяване на вируса.

Добре е да избягвате контакт с хора, които имат симптоми на простудни заболявания или грип, като кихане, кашляне и други. В допълнение към тези хигиенни мерки, е важно да поддържате чистотата на дома и работното място, като редовно почиствате повърхностите и предметите, които се докосват често - клавиатури, телефони, дръжки на врати.

Правилната хигиена може да намали риска от заразяване с летни вируси и да помогне за предпазване на вашето здраве и здравето на околните.

  1. Физическа активност

Физическата активност също може да ви предпази от летните заболявания чрез подобряване на имунната функция. Редовните тренировки ще минимализират стреса и ще подобрят общото ви здравословно състояние. Важно е да знаете, че прекаляването с тези дейности може да има и обратния ефект, особено ако сте болни в момента, за това имайте мярка. Избягвайте горещи и влажни условия, както и излагането за дълго време на пряка слънчева светлина, за да се предпазите от топлинен удар.

  1. Прием на подходящи хранителни добавки

Не на последно място, добре е да приемате подходящи хранителни добавки, като витамини и минерали, пробиотици. Те ще помогнат на организма ви има нужната защита и да се предпази успешно от различните летни вируси.

Не забравяйте преди прием на каквито и да е лекарства и противовирусни препарати с цел лечение, да се посъветвате с личния си лекар.

Какво да правим, ако усетим симптоми на летен вирус?

В случай, че въпреки спазването на предпазните мерки успеете да се разболеете, добре е веднага да реагирате. Посетете вашия личен лекар, за да изберете най-добрите за вашият случай препарати за лечение, след което наблегнете на приемането на горещи течности. Чрез прием на супи и чайове ще можете да се почувствате сравнително  по-здрави и да сведете до минимум симптоми като болки в гърлото и кашляне, казват от аптеки Galen.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com