Как вирусът зика "изяжда" мозъка на бебетата?

1732
Как вирусът зика "изяжда" мозъка на бебетата?
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени от медицинската школа на Вашингтонския университет в Сейнт Луис и медицинската школа на Калифорнийския университет в Сан Диего са извършили пробив в разбирането на това, как вирусът зика провокира развитие на вродени дефекти при децата.

Изследователите са представили модел на предаване на инфекцията от бременни мишки към плода и са изяснили как вирусът атакува нервните му клетки. Резултатите от експеримента са публикувани в изданията Nature и Cell.

Бактерии "сексисти" ще помогнат на човечеството да се защити от зика

Биолози предлагат да се използват бактерии, атакуващи само самците на някои видове насекоми, включително и комари, за борба с различни ...

Първоначално изследователите са анализирали разпространението на вируса в организма на бременни мишки, при които била нарушена работата на имунната система. Оказало се, че зика заразява плацентата и се натрупва в нея.

Концентрацията на вирусните частици там била хиляда пъти по-голяма, отколкото в кръвта на майката. След това инфекцията прониквала в клетките на външната обвивка на зародиша и кръвоносните съдове. В резултат при мишлетата се наблюдавала микроцефалия.

Учените смятат, че вирусът активира защитната реакция на организма, но имунните процеси нарушават активността на гените, необходими за развитие на мозъка на плода.

Главният извод на изследователите е следният: зика атакува мозъка на зародиша, като предизвиква необратими изменения в него. Той води до гибел на нервни клетки, намаляване на размера на главата на плода и обща задръжка в растежа.

Вирусът Зика може да доведе до смърт на бебето в утробата

Вирусът Зика, който се разпространява в Южна Америка, е способен не само да доведе до микроцефалия на плода и други сериозни отклонения...

Освен това учените провели експерименти лабораторни експерименти с човешки тъкани. Инфекцията също забавила техния ръст и разрушавала клетките на кората на главния мозък.

Резултатите от изследванията могат да се използват при разработката на ваксини за бременни и противовирусни препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com