Какви са симптомите на автоимунните заболявания?

3808
Какви са симптомите на автоимунните заболявания?
Снимка: iStock

Автоимунните заболявания са разнообразна група от нарушения, които възникват, когато имунната система погрешно атакува собствените тъкани на организма. Симптомите на автоимунните заболявания могат да варират в широки граници в зависимост от конкретното състояние и засегнатите органи или системи. Въпреки това има някои общи признаци, които могат да показват наличието на автоимунно заболяване.

Един от отличителните симптоми на автоимунните заболявания е възпалението. Възпалението е естествен отговор на организма на нараняване или инфекция, но при автоимунните заболявания имунната система погрешно предизвиква възпаление дори при липса на заплаха. Това може да се прояви като зачервяване, подуване, болка и топлина в засегнатите тъкани.

Може ли да се лекуват автоимунни заболявания?

Умората е друг често срещан симптом на автоимунните заболявания. Много хора с автоимунни заболявания изпитват постоянна и необяснима умора, която може значително да повлияе на ежедневието им. Тази умора често е нещо повече от усещане за умора; тя е дълбоко и непреодолимо чувство на изтощение, което може да не се подобри с почивка.

Болките в ставите и мускулите са често срещани при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус. Тези състояния могат да причинят възпаление на ставите, което води до болка, скованост и намалена подвижност. В някои случаи с течение на времето могат да се развият деформации на ставите.

Кожните проблеми често са свързани с автоимунни заболявания. Състояния като псориазис, дерматомиозит и склеродермия могат да причинят различни кожни симптоми, включително обриви, язви и промени в цвета или структурата на кожата. Феноменът на Рейно, състояние, често свързано с автоимунни заболявания, може да доведе до побеляване или посиняване на пръстите на ръцете и краката в отговор на студ или стрес.

Има ли лечение за автоимунните заболявания?

Автоимунните заболявания могат да засегнат и храносмилателната система, което води до симптоми като болки в корема, диария и загуба на тегло. Възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозния колит са примери за автоимунни заболявания, които засягат предимно стомашно-чревния тракт.

При някои автоимунни заболявания могат да се появят неврологични симптоми, които засягат нервната система. Състояния като множествена склероза и синдром на Гилен-Баре могат да доведат до симптоми като изтръпване, мравучкане, слабост и проблеми с координацията.

Освен това автоимунните заболявания могат да предизвикат хормонален дисбаланс, което води до проблеми с ендокринната система. Например тиреоидитът на Хашимото може да доведе до недостатъчно активна щитовидна жлеза, което да причини симптоми като умора, повишаване на теглото и чувствителност към студ.

Важно е да се отбележи, че автоимунните заболявания могат да бъдат трудни за диагностициране, тъй като симптомите им често се припокриват с тези на други заболявания. Ако някой изпитва постоянни или необясними симптоми, които може да са показателни за автоимунно заболяване, от решаващо значение е да се консултира със здравен специалист за задълбочена оценка и подходящи диагностични тестове. Ранното откриване и лечение са от ключово значение за подобряване на резултатите при хората с автоимунни заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com