Какво е ановулация и защо води до безплодие ?

5718
Какво е ановулация и защо води до безплодие ?
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление, в последно време доста млади момичета имат проблем със забременяването. Причините могат да бъдат най-различни, но една от най-често срещаните е хормонален дисбаланс, който води до нередовна менструация. Ановулацията се лекува успешно, както с лекарства, така и с промяна начина на живот.

Кога се получава ановулация ?

Тя се случва, когато по време на менструален цикъл организмът не освободи яйцеклетка. А за да се стигне до бременност, трябва да има яйцеклетка, която да очаква оплождане. Множество хормони участват в овулацията и за това техният дисбаланс може да доведе до ановулация. А хроничната ановулация пък може да доведе до безплодие.

4 мита, свързани със зачеването и овулацията

Какво представлява овулацията ?

Това е част от менструалния цикъл и се случва някъде около 14-ия ден от 28-дневния менструален цикъл. В овулацията, както споменахме, участват доста хормони и процесът започва, когато хипоталамусът освобождава гонадотропин – освобождаващ хормон. Това води до отделяне на фоликулостимулиращ хормон и лутиенизиращ хормон от хипофизната жлеза.

Между 6-ия и 14-ия ден от менструалния цикъл фоликулостимулиращия хормон кара фоликулите в единия яйчник да започнат да узряват. От 10-ия до 14-ия ден само един от развиващите се фоликули успява да образува напълно зряла яйцеклетка. Някъде около 14-ия ден има внезапен скок в нивата на лутеинизиращия хормон, който кара яйчника да освободи яйцеклетката.

След като премине овулацията, яйцеклетката започва своето 5-дневно “пътешествие” до матката. Докато яйцеклетката се придвижва през фалопиевата тръба, нивото на прогестерона се повишава, което подготвя маточната лигавица за забременяване.

 

 

Менструацията се получава, когато яйцеклетката, която се е освободила, не е оплодена и матката отделя лигавицата си. Технически погледнато няма как да има менструация без овулация.

Да, но и това се случва. Има жени, които имат менструален цикъл, без организмът да отделя яйцеклетка. Това е известно като маточно или ановулаторно кървене. Ановулаторното кървене е нециклично маточно кървене, което не се случва редовно. Абнормното кървене се среща доста често сред жените в детеродна възраст.

Кои са рисковите фактори за ановулаторни цикли ?

• Синдром на поликистозните яйчници

• Менархе - първата менструация

• Нисък индекс на телесна маса

• Перименопауза

Какви са симптомите на ановулация ?

• Липса на цервикална слуз – при нормален менструален цикъл преди и по време на овулация се наблюдава по-обилно вагинално течение, наречено цервикална слуз.

• Нередовна менструация – средният месечен цикъл е 28 дни, но варира с няколко дни, т.е при някои дами е по-кратък, при други малко по-дълъг. Но повече от няколко дни не е нормално и това се счита за нередовна менструация.

Овулацията придава най-доброто ухание на една жена

• Нередовна базална телесна температура – това е температурата, когато тялото се намира в пълен покой. Овулацията може да причини леко повишаване на базалната телесна температура.

• Обилна менструация – прекалено голяма загуба на кръв по време на цикъл се счита, ако тя е повече от 80 мл. в рамките на менструацията или пък менструация, която продължава повече от седмица.

• Липса на менструация – липсата на една или повече менструации, без жената да е бременна, може да бъде симптом на ановулация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com