Какво е болест на Кушинг - ето какви са симптомите

9104
Какво е болест на Кушинг - ето какви са симптомите
Снимка: iStock

Синдромът на Кушинг възниква поради свръхпроизводство на кортизол от надбъбречните жлези или употребата на големи дози глюкокортикоидни лекарства като преднизолон или дексаметазон при лечението на редица заболявания (астма, ревматоиден артрит и някои други автоимунни патологични състояния). Заболяването може да се появи на всяка възраст, но най-често 20-40 години, може да бъде вродено или придобито. Жените са засегнати 10 пъти по-често от мъжете.

При пациенти, страдащи от алкохолизъм или тежки депресивни разстройства, както и по време на бременност, понякога се наблюдава леко повишаване на нивото на надбъбречните хормони и се развива псевдосиндром на Иценко-Кушинг.

Този симптом с очите издава болест на Паркинсон

Синдромът на Кушинг е комбинация от клинични симптоми, причинени от хронично повишени нива на кортизол или свързани с него кортикостероиди в кръвта. Болестта на Кушинг е синдром на Кушинг, причинен от прекомерно производство на адренокортикотропен хормон (ACTH) от хипофизата, обикновено поради аденом на хипофизата.

Типичните симптоми и признаци включват лунно лице и централно затлъстяване, тънки крайници и лесно образуване на синини. Диагнозата се основава на анамнеза за употреба на кортикостероиди или повишен и относително автономен серумен кортизол. Лечението зависи от етиологията на заболяването.

Случва ли ви се това, докато спите? Симптом е на опасно заболяване!

Симптоми на синдрома на Иценко-Кушинг

При повечето пациенти с различни форми на хиперкортицизъм: ACTH-зависими (болест на Иценко-Кушинг, аденом на хипофизата, ACTH ектопичен синдром) и ACTH-независими форми (аденом на надбъбречната кора и/или двустранна микро-, макронодуларна хиперплазия), клиничните прояви на заболяването са постоянни и зависят от скоростта на секреция на кортизол от надбъбречните жлези.

Класическите характеристики на синдрома на Иценко-Кушинг при възрастни включват "лунообразно" лице с лилаво-червен цвят, често има множество акне-подобни обриви, централно затлъстяване с едновременна загуба на мастна тъкан по бедрата, задните части и ръцете, изтъняване на кожата и чупливост на капилярите, което води до лесно и често спонтанно образуване на синини.

Поради неправилно и неравномерно отлагане на мазнини се получава необратима деформация на гръбначния стълб, пациентите се прегърбват, нарушава се позата (кифоза, сколиоза).

Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?

На бедрата, предмишниците, корема можете да видите яркочервени или дори лилави стрии, супраклавикуларни мастни възглавнички и периферен оток. Често има разрушаване на костната тъкан, има тенденция към фрактури.

При жените, поради излишък на полови хормони, има признаци на прекомерно мъжко окосмяване, има значителни прекъсвания в менструалния цикъл. При децата най-ранният признак е наднорменото тегло със забавяне на растежа.

Поради повишено ниво на кортизол, хипертония, аритмия, увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, висока кръвна захар, намалено зрение, пристъпи на агресивност, депресия, нарушения на терморегулацията (това са пациентите, които се потят много често и могат също замръзват при горещо време).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com