Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?

16647
Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?
Снимка: iStock/Guliver

Болестта на Паркинсон е прогресивно невродегенеративно заболяване. Това е второто най-разпространено невродегенеративно разстройство след болестта на Алцхаймер. Основава се на бавната смърт на клъстери от допаминергични неврони в средния мозък.

Проучванията показват, че симптомите на болестта на Паркинсон се появяват, когато 50 процента или повече от допаминергичните неврони в средния мозък са загубени. Тяхната постепенна загуба води до намаляване на нивото на критично важен невротрансмитер - допамин. Този химикал е отговорен за предаването на нервни импулси към частите на мозъка, които координират движението на мускулите.

Този симптом с очите издава болест на Паркинсон

Какви са причините за болестта на Паркинсон?

Точната причина, поради която се развива това заболяване, все още не е известна. Учените смятат, че тук играят роля няколко фактора:

- Гени. Изследователите са успели да идентифицират специфични генетични мутации, които могат да причинят Паркинсон. Въпреки че се отбелязва, че такива мутации са доста редки. Изключение правят някои случаи, когато заболяването засяга много членове на семейството. Има и други генетични вариации, които могат леко да увеличат риска от развитие на Паркинсон.

- Фактори на околната среда. Излагането на определени токсични вещества или други фактори на околната среда също повишава риска. Отново обаче, тези рискове са относително малки.

Първите симптоми на Паркинсон

По-долу са 10 признака, че човек трябва да отиде на невролог. Ако само един от тях е проявен, това не е повод за притеснение. Но ако се появят няколко признака на Паркинсон наведнъж, трябва да отидете на лекар. 

Тремор. Лекото треперене на пръстите или брадичката в покой е чест ранен признак на заболяването.

Световен ден на Паркинсон, какво представлява заболяването

Дребен почерк. Ако почеркът е станал много по-малък, отколкото е бил преди, това не е добър сигнал. Човек може да забележи, че буквите са станали по-малки и думите са започнали да се слепват една в друга. Промяна в почерка, наречена микрография, е вероятен признак на болестта на Паркинсон.

Загуба на обоняние. Ароматите могат да отслабнат, тази функция е особено добре тествана върху парфюми, кафе и зрели банани.

Проблеми със съня. Ако човек постоянно се мята и върти в леглото или потрепва силно по време на сън, това е възможен симптом на Паркинсон.

Проблем при ходене или движение. Движенията стават твърди, човекът изглежда поробен. Един от възможните признаци е, че по време на ходене ръцете не се люлеят както преди. Друг от ранните симптоми е намаляване на обхвата на движение или болка в раменните и тазобедрените стави. Понякога пациентите се оплакват от чувството, че краката им са "залепени в пода".

Пърхотът предупреждава за болестта на Паркинсон

Запекът е един от вероятните признаци на ранна болест на Паркинсон.

Твърде мек или обратното - "свит" глас. Ако гласът на човек се промени, той трябва да се обърне към невролог. Понякога хората си мислят, че близките им губят слуха си, а всъщност проблемът е в „смекчаването“ на гласа им.

Липса на изражения на лицето (маска на лицето). Сериозно, потиснато или ядосано лице, дори когато човекът е в нормално настроение, е друга причина за безпокойство.

Замаяност и припадък. Чувствате ли се замаяни, когато ставате от стол? Заедно със загубата на съзнание, този симптом може да показва ниско кръвно налягане и възможен Паркинсон.

Прегърбване или загуба на координация. Ако човек започне да се прегърбва, навежда напред или губи координация, това може да е признак на развиващо се заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com