Какво с случва с нашето тяло, ако си легнем в 22 часа

10446
Какво с случва с нашето тяло, ако си легнем в 22 часа
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли какво е общото между Ким Кардашиян, Ана Уинтър (главен редактор на сп. Vogue) и Опра Уинфри? Лягат си в 22 часа. А вечната София Лорен си ляга още по-рано – в 21 часа! Със сигурност това не е случайно. Тези страхотни дами знаят, че ранното лягане носи положителен ефект върху тялото и съзнанието. Ето до какво води заспиването в 22 часа:

ВЗЕМАМЕ МАКСИМУМА ОТ СЪНЯ

Нашият сън е разделен на 90-минутни фази от здрав и по-лек сън, от дълбок сън с бавно движение на очите до сън с бързо движение на очите (REM – rapid eye movement). Най-дълбоката и най-пълноценна фаза на съня е между 22 и 2 часа. Ако искате да вземете максимума от съня, трябва да стартирате рано тази първа фаза. Според проучвания, ако си лягате по-рано и спите по-дълго, ще преустановите негативните и тревожни мисли, които ни държат през нощта. Ето още една причина да си легнете в 22!

ТЯЛОТО НИ ВЪЗСТАНОВЯВА ФОРМАТА СИ

НИКОГА не правете тези неща преди сън

За жалост много хора, независимо от възрастта си, се оплакват от проблеми, свързани със съня. В повечето случаи това няма нищо общо със...

Когато сме във фазата на дълбок сън, тялото ни се лекува, защото произвежда хормони на растеж и възстановяване. Това ни гарантира най-добрата физическа форма на следващия ден, особено важи това за спортистите.

НАМАЛЯВА НИВОТО НИ НА СТРЕС

Ако не спим достатъчно, усещаме безпокойство и стрес поради повишеното ниво на кортизол, хормонът на стреса. Това ни кара да чувстваме тревожност и влияе неблагоприятно на здравето ни. Но след като започнем да си лягаме по-рано, „хващаме“ дълбоката фаза на съня, което води до контролиране нивото на кортизол. Чувстваме се напълно заредени през деня, след като спадне нивото на кортизол, а това става благодарение на пълноценен нощен сън.

НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Хора, които си лягат по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощна смяна или стоят будни през нощта. Хора, които не могат да спят през „дълбоката фаза на съня“, са по-предразположени към заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и хипертония. Най-важната фаза на съня за имунните ни клетки е между 22 и 2 часа. Хора, които не спят пълноценно, имат по-ниска имунна защита, което означава, че се разболяват по-лесно.

Махнете тези вещи от спалнята за по-добър сън

Животът ни става все по-забързан и стресиращ, затова е хубаво да превърнем спалнята си в място, където да се откъснем от всички грижи и...

КОНТРОЛИРАМЕ ПО-ДОБРЕ ЕМОЦИИТЕ СИ

Хора, които спят повече, са по-щастливи в живота. Ако не спим пълноценно, емоциите ни не са стабилни и трудно ги контролираме. Ако си лягаме по-рано, ние се събуждаме по-рано, което означава, че ще сме активни през светлата част на деня и ще се възползваме от серотонина, „хормонът на щастието“.

РАЗБИРАМЕ ПО-ДОБРЕ ЕМОЦИИТЕ НА ДРУГИТЕ

Прескачането на пълноценния нощен сън ни кара трудно да различаваме състояния като щастие и тъга. Ако не спим достатъчно, пропускаме по-фините емоции, което означава, че не можем да различим дали един човек е искрен или не. Но други по-силни емоции като гняв и страх се различават лесно, може би защото са по-първични и свързани с инстинкта ни за самосъхранение.  

Помислете за това изпитвате ли тревожност, ядосвате ли се, нервирате ли се лесно? Ако си лягате късно и нямате пълноценен сън, може би това е една от причините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com