Какво води до инфаркт и как да го избегнем

14522
 Какво води до инфаркт и как да го избегнем
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем, че за да избегнем болести и неразположения, най-добре е да водим здравословен начин на живот. Ето няколко фактора, които водят до инфаркт и които можем да се опитаме да избегнем и предотвратим навреме:

1. Негативни емоции

Изследване в Университета Макмастър анализира данни от 12 хиляди пациенти (над 58 години) от 52 страни, които са претърпели инфаркт. Участниците попълват въпросник за преживяванията си и дали са били подложени на стресови ситуации един час преди сърдечния удар. Резултатът сочи, че крайни емоционални състояния (притеснения, стрес, безпокойство, паника) са една от причините за инфаркт.

2. Мръсен въздух

Мръсният въздух води по-често до сърдечни удари отколкото използването на кокаин, според изследване на Ройтерс. Според Световната здравна организация „Замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване и въздействията от изменението на климата са основните рискове за здравето и благосъстоянието на европейците в ежедневния им живот“ и е причина за около 2 милиона преждевременни смъртни случаи всяка година.

3. Развод

Разведените пациенти са с 18% по-висок риск от сърдечен удар от семейните.

4. Бременност

Промените по време на износване на плода (включително хормонален дисбаланс и влошено кръвообращение) увеличават риска от сърдечен удар както през бременността, така и 12 седмици след раждането на детето. Затова се препоръчва бъдещите майки да се грижат за себе си и се предпазват от негативни емоции и стресови ситуации, както и редовно да посещават лекар.

5. Гняв

Усетите ли това в устата си - получавате инфаркт

Cпeциaлиcтитe прeдупрeждaвaт, чe някoи уceщaния в уcтнaтa кухинa, кaтo нaпримeр нeприятeн вкуc или бoлкa в чeлюcттa, мoжe дa ca прeдупр...

Рискът от сърдечен удар е 8,5 пъти по-висок два часа след гневно избухване. Според д-р Томас Бъкли причините за гняв могат да бъдат скандали в семейството (29%) и други хора (42%), проблеми в работата (14%) и при шофиране (14%).
Гневът и стресът са свързани с учестено сърцебиене и повишено артериално налягане. Всичко това води към сърдечен удар. В подобни ситуации лекарите препоръчват приемане на успокоителни, които намаляват сърцебиенето.

6. Прекаляване с алкохол

Учени от Калифорнийския университет анализират информация от пациенти над 21 години, преживели сърдечен удар. Почти 268 хиляди от тях са пристрастени към алкохола. След проучване на всички други фактори, учените установяват, че пиенето на алкохол удвоява риска от сърдечен удар.

7. Студено време

При всяко падане на температурата под 10°C,  рискът от миокарден инфаркт със ST-елевация се увеличава със 7%. Хора, които страдат от сърдечни заболявания, трябва да избягват резки температурни промени и дълъг престой на открито при мразовито време.

Ето коя храна намалява риска от инфаркт

Ядките може да подобрят здравето на сърцето и да намали риска от преждевременна смърт от сърдечни заболявания, съобщи MedicalXpress, по...

8. Безсъние   

Проучване на Норвежкия университет за наука и технологии показа, че при хора, които не спят пълноценно, рискът от инфаркт е 45% повече отколкото, ако имат нормален сън. Според д-р Ларс Аугсанд безсънието е често срещан проблем, чието лечение е сравнително лесно, затова е важно, ако страдате от безсъние, да реагирате навреме. Преди да пристъпите към медикаменти, опитайте да пиете билков чай от лайка или топло мляко преди лягане.

9. Тютюнопушене

Учени от Медицинския център в Тел Авив виждат пряка връзка между пушенето и инфаркта. Рискът от инфаркт е 3 пъти по-висок при пушачите отколкото при тези, които не пушат.

Водете спокоен и здравословен живот, избягвайте негативни емоции и вълнения и се опитайте да се отървете от лошите навици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com