Кардиолог разкри как да свалите холестерола без да се отказвате от любимите си храни

16297
Кардиолог разкри как да свалите холестерола без да се отказвате от любимите си храни
Снимка: iStock

Въпреки че високият холестерол (известен е още като „лош“ или LDL) е рисков фактор за сърдечни заболявания, много хора не разбират напълно ползите от „добрия“ холестерол, известен като HDL. И въпреки че диетата е основен фактор за контролиране на холестеролните нива, важно е да се разбере един основен аспект от нея, според руския кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

Контролиране на холестеролните нива без диета и лишения

"Важно е да запомните, че постигането на баланс в холестеролните нива не е просто елиминиране на определени храни. В случая става въпрос за интегриран диетичен подход, включващ баланс в храненето", казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Това олио сваля холестерола като лекарство

При високи нива на LDL човек има твърде много мастна субстанция в кръвта си. Това състояние често е свързано с лоша и небалансирна диета и се причинява главно от консумация на мазни храни, недостатъчно движение и наднормено тегло. 

„Но е важно да разберете, че не всяка мазнина е лоша, особено когато става въпрос за промяна на диетата ви с цел намаляване на холестеролните нива, казва експертът. Високите нива на HDL всъщност намаляват вероятността от сърдечни проблеми или инсулт, докато LDL, може да увеличи вероятността от тези заболявания“, казва лекарят.

„Наблегнете на ненаситените мазнини във вашата диета, включително храни като зехтин, мазна риба (сьомга, пъстърва, сардини, херинга и аншоа), авокадо, ядки и семена“, съветва кардиологът.

„Орехите са единствената ядка, която съдържа значителни количества есенциална растителна омега-3 ALA (2,7g/30g). ALA помага за поддържане на нормалните холестеролни нива. Калифорнийските орехи също не съдържат натрий и холестерол. Изберете пълнозърнести храни пред рафинирани въглехидрати, тъй като те са богати на фибри, което помага за понижаване на холестерола“, съветва кардиологът.

Важно е в диетата да се включат и растителните стероли, които помагат по два начина.

"Първо, те намаляват транспорта на холестеролната плака. Растителните стероли ограничават транспорта на липидите от червата в кръвния поток на тялото. Това води до по-ниски нива на HDL. Тези полезни липиди от своя страна регулират холестеролните нива в черния дроб“, казва лекарят.

Растителните стероли влияят върху холестеролните количества, произвеждани от черния дроб,. Това кара черния дроб да намали производството на липиди.

Текущите изследвания също така сочат вредните ефекти на ултрапреработените храни върху здравето на сърцето поради тяхното съдържание на наситени мазнини, добавки и склонност към прекомерна консумация.

„Намирането на начини да намалим консумацията на ултра-преработени храни сега е приоритет и с нарастващите доказателства за ефектите върху здравето ние знаем, че намаляването на консумацията на ултра-преработени храни в нашата диета е най-доброто нещо, което можем да направим за здравето на сърцето и контролиране на холестеролните нива, споделя кардиологът.

Още: 5 съвета от британски учени за сваляне на холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com