Кои са първите признаци на деменция и за какво трябва да се притесняваме?

13230
Кои са първите признаци на деменция и за какво трябва да се притесняваме?
Снимка: iStock

Когато чуем думата "деменция", обикновено я свързваме с възрастни хора, които с напредването на възрастта проявяват симптоми като забравяне, повтаряне на едни и същи въпроси или проблеми със слуха. За съжаление деменцията е заболяване, което засяга хора още на 40-годишна възраст и не е строго свързано с възрастта, а с функцията на мозъка. Кои са първите признаци на деменция и за какво трябва да се притесняваме?

Деменция - какво се случва с мозъка?

Деменцията е медицинско състояние, при което интелектуалната функция е нарушена поради увредена мозъчна функция. Деменцията се появява вследствие на различни болестни причини и може да има различни причинители. 

Болестта на Алцхаймер се класифицира като дементно заболяване и има дегенеративен характер, тъй като нервните клетки в мозъка се разрушават поради натрупването на анормални протеини - т.нар. амилоидни отлагания. 

Съществува и съдова деменция, която се причинява от недостатъчно кръвоснабдяване на мозъчните структури, а оттам и на кислород и хранителни вещества, което в последствие също води до разрушаване на невроните. 

Това се дължи на увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, настъпило в резултат на инсулт или микроинсулт. 

Различава се и деменция с телца на Леви, която представлява невродеградативно заболяване, причинено от анормални протеини, които се отлагат в целия мозък на засегнатия. Телата на Леви са характерни и при болестта на Паркинсон. 

Деменция - кой може да се разболее от това заболяване?

Почти 50 милиона души по света страдат от деменция. Деменцията се среща рядко при хора под 50-годишна възраст, но има случаи, когато първите признаци на деменция се появяват още на 30-40-годишна възраст, като например забравяне, натрапчиво поведение или промяна в чувството за хумор - пациентите започват да се забавляват от трагични или тъжни ситуации. 

При хората на възраст 60-65 години деменцията засяга 1 % от населението, а над 85-годишна възраст дементните признаци се появяват при около 35 % от хората. 

Хората с тази кръвна група са с най-висок риск от деменция

Деменция - какви са симптомите?

В зависимост от основната причина за деменцията първите симптоми могат да бъдат дискретни и трудно да се свържат с развиващото се заболяване. 

Ако деменцията е причинена от болестта на Алцхаймер, първите симптоми ще бъдат затруднено запомняне на нови неща. 
Хората с това заболяване обикновено нямат проблеми с припомнянето на ситуации или хора, които помнят от младостта си. Проблемът е, че има увреждане на нервните клетки в мозъка и пациентът трудно запомня нови неща. 

Задаването на един и същ въпрос няколко пъти или трудното припомняне на факти отпреди само няколко дни също е симптом, подсказващ за проблеми с мозъчната функция. 

Друг симптом, характерен за деменция, подобна на Алцхаймер, е нарушената ориентация. С напредването на болестта достигането до място, където пациентът преди е ходил без проблеми, става много трудно.               

Съдовата деменция може да наподобява болестта на Алцхаймер, но характерният симптом е голямата променливост на настроението и внезапните промени в поведението. Болният се затруднява да се концентрира и често се оттегля от социалния живот. Пациентът може да се държи така, сякаш страда от депресия.

Деменцията с тела на Леви се проявява като зрителни халюцинации, кошмари и не е задължително да включва нарушение на паметта. Пациентът изпитва затруднения при извършването на дадена дейност, например може да влезе под душа, но няма да може да излезе самостоятелно от него. 

Налице са трудности с вниманието, концентрацията и ориентацията в пространството. Тази форма на деменция е изключително трудна за диагностициране и затруднява както пациента, така и лицето, което се грижи за него.

Това е първият симптом на деменция, който се появява 16 години преди диагнозата

Деменция - може ли да се лекува?

Деменцията се развива много бавно и симптомите могат да се появяват на големи интервали от време. Деменцията не може да бъде излекувана, тя е прогресивно заболяване и води до трайно увреждане на мозъчната структура. Колкото по-рано бъде разпозната, толкова по-бавно ще прогресират симптомите и толкова по-дълго ще може да функционира нормално. 

Лечението на деменцията включва медикаменти, които влияят на интелектуалната дейност, но се дават и антидепресанти и успокоителни.

Деменцията - може ли да бъде избегната?

Деменцията може да се появи в хода на други заболявания. Хората с диабет, атеросклероза и хипертония са в рисковата група. Всички превантивни поведения, които позволяват да се избегнат тези заболявания, също оказват влияние върху вероятността от развитие на деменция. 

Освен това е доказано, че мобилизирането на мозъка за интелектуална дейност - четене на книги, решаване на кръстословици, изучаване на езици - благоприятства мозъчната функция и предотвратява развитието на заболявания на нервната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com