Кой е най-застрашен от ИНСУЛТ, как да се предпазим и какви са симптомите му

4221
Кой е най-застрашен от ИНСУЛТ, как да се предпазим и какви са симптомите му
Снимка: https://pixabay.com

С напредването на възрастта всички се притесняваме, когато чуем инсулт или инфаркт. Трябва да се грижим добре за здравето си, за да бъдем една идея по-спокойни, че това или някоя друга сериозна болест няма да ни застигне. Какви са причините за появата на инсулт и как да се предпазим, ще разберете в следващите редове.

Какво представлява инсултът?

Инсултът, или познат ни още като мозъчен удар, е състояние, което нарушава действието на мозъка, тъй като нарушава неговото кръвообращение. Двата основни вида инсулт са исхемичен и хеморагичен. Първият е по-често срещан и е в резултат от появата на съсирек, запушващ артерия в мозъка – тромбоза, както и от емболия (запушване от друго чуждо тяло) и хипоперфузия (намаляване притока на кръв). Докато хеморагичният се среща при едва 15% от заболелите. Той се получава в следствие от кръвоизлив в мозъка поради разкъсване на кръвоносен съд, появата на анемичен инфаркт поради тромбоза и при повишаване на кръвното налагяне е възможен вторичен кръвоизлив.

Кой е застрашен?

И горе споменахме, че с напредването на възрастта започваме да се притесняваме именно за тези заболявания, но това не значи, че те засягат само най-възрастните. Истината е, че инсулт може да покоси и много хора в активна възраст, които се грижат добре за здравето си. Също така, има доста фактори, които предразполагат към инсулт жените с хормонални промени при бременност или пък нередовният прием на противозачатъчни – тяхното постоянно спиране и започване. Доказано е, че дамите на възраст 20-60г. са по-податливи към появата на инсулт, отколкото мъжете в тази възрастова граница.

Тъй като начинът на живот е от огромно значение, трябва да се избягва прекомерният прием на алкохол, стресът и напрежението, наднорменото тегло и вместо това да се стремим към един балансиран здравословен живот. Защото горепосочените фактори са предпоставка за повишаване на кръвното налягане и запушване на кръвоносни съдове, което от своя страна води до появата на инсулт.

Симптоми и признаци

Тъй като мозъкът е отговорен за нашите движения, нарушаването на дейността му води да нашата неспособност да движим определени части от тялото си. Симптомите и признаците са различни според това коя част на мозъка е засегната. Нека видим някои от тях:

·  най-често се получава парализа на определена част от тялото, неспособност да я движим – лява ръка или крак, част от лицето и т.н.;

·  умора;

·  затруднено мислене, загуба на памет, обърканост;

·  затруднения при говора;

·  неконтролируемост на пикочния мехур;

·  повредено зрение;

·  загуба на съзнание.

Рискови фактори

Въпреки че не можем да спрем остаряването и нямаме вина за нашия ген, то ние сме отговорни за начина си на живот и можем да го променим, за да бъде по-добро здравето ни.

Най-честият причинител на инсулт е високото кръвно налягане. То съпътства най-вече хора с наднормено тегло, по-възрастни и генетично предразположени такива. Високо кръвно може да се появи и от прекалената консумация на сол. Ако имате такъв проблем, погрижете се за него, следете кръвното си налягане редовно и приемайте нужните медикаменти.

Други рискови фактори могат да са тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и застоялият начин на живот. Те могат да повишат кръвното налягане, да сгъстят кръвта ни и да доведат до сериозни проблеми, един от които е и инсултът.

Превенция

За да се защитите от инсулт, както и от много други здравословни проблеми, най-важно е да водите правилен начин на живот – хранете се умерено и здравословно и спортувайте, избягвайте консумацията на сол и преработените храни. Правете си профилактични изследвания на всеки 6 месеца. Консултирайте се със специалист при възникнал проблем.

Мини инсулт

Мини инсултът е най-честият знак за идващия сериозен инсулт. Често бива пренебрегван, защото не нанася сериозни вреди и се смята за резултат от претоварване. Не трябва да го неглижираме и трябва веднага да се свържем със специалист при появата на симптоматика, тъй като до няколко дни може да ни покоси същински инсулт.

Мини инсултът представлява състояние, породено от временно запушване на артерия от съсирек. Той има някои от симптомите на същинския инсулт, но те са временни, по-леки и не нанасят сериозни поражения върху мозъка и тялото ни. И все пак, ако го усетим навреме, може да предотвратим сериозни последици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com