Кой НЕ трябва да яде нахут

12615
Кой НЕ трябва да яде нахут
Снимка: iStock/Guliver

Нахутът е едно от най-популярните бобови растения в света. Особено обичан е от вегани и суровоядци, както и от тези, които внимателно следят теглото си. Консумиран умерено, този продукт може да прочисти червата, да намали холестерола и да подобри процеса на храносмилане. Това споделя руският лекар и диетолог Екатерина Голубовская. Тя изброява и заболяванията, при които тази полезна храна не трябва да се консумира.

Вреда от нахута

Извстен още като турски грах, нахутът е бобово растение, което увеличава образуването на газове в червата и може да причини дискомфорт и тежест в стомаха.

Нахут: Вдига или сваля кръвната захар

"Ето защо, за тези, които имат проблеми с храносмилането, този продукт може да се яде в минимални количества и за предпочитане да се накисва във вода преди готвене. Също така не се препоръчва консумацията му при язва, цистит, подагра и тромбофлебит", казва диетологът.

Експертът допълва, че въпреки всичките си предимства, турският грах е доста трудно смилаем. Може да причини метеоризъм, подуване и болка.

"Ако имате възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, внимавайте с него", казва д-р Екатерина Голубовская.

"Друго често срещано противопоказание за консумацията на тази бобова храна е подаграта. Това заболяване е свързано с повишени нива на пикочна киселина и съответно при наличието му е необходимо ограничаване на бобовите растения в диетата", казва експертът.

Състав и калорично съдържание на нахута

Както повечето бобови растения, турският грах е с високо съдържание на въглехидрати и протеини. Въглехидратите в неговия състав се считат за сложни, тъй като тялото усвоява продукта доста бавно и кръвта постепенно се насища с глюкоза. Протеинът е лесно смилаем и висококачествен, така че дори може да се сравни с протеина на някои месни и птичи продукти.

Турският грах съдържа голямо количество фибри, така че консумацията му помага за нежното прочистване на червата от отпадъци и токсини. Продуктът съдържа и витамини от група В, по-специално В2. От минералите съдържа калций, калий и магнезий, които имат благоприятен ефект върху работата на сърдечния мускул и регулират нивата на кръвната захар.

„Ако не консумирате животински протеини, тогава обърнете специално внимание на тази храна, защото някои изследвания показват, че качеството на протеина в нея е по-добро, отколкото в други видове бобови растения“, коментира диетологът Екатерина Голубовская. Експертъ пояснява, че това се дължи на съдържанието на почти всички незаменими аминокиселини с изключение на метионин в нахутените зърна.

"Ако държите не само на контрола на теглото, но и искате да инвестирате в здравето си, консумирайте коментираната бобова храна. Според 12-седмично проучване, в което са участвали 45 души, консумиращи 728 грама нахут седмично, се наблюдава забележимо намаляване на нивата на инсулин, важен фактор за контрола на кръвната захар. Нахутът не само има нисък гликемичен индекс, но също така помага за регулиране на скоростта, с която кръвната захар се повишава след хранене", казва още диетологът.

Вкусно ястие със спанак, гъби и нахут

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com