Колко сол на ден ядат лекарите, за да са здрави?

5308
Колко сол на ден ядат лекарите, за да са здрави?
Снимка: iStock

Националната здравна служба (NHS) посочва, че възрастен трябва да консумира не повече от шест грама сол на ден. Въпреки това лондонските експерти проведоха ново проучване и стигнаха до заключението, че това е твърде много, пише в. „Сън“.

Прекомерният прием на сол води до високо кръвно налягане, което от своя страна причинява други здравословни проблеми като инфаркти или инсулти.

Експертите публикуваха своите открития в New England Journal of Medicine. В своето проучване те открили, че увеличаването на приема на сол с 2,5 грама на ден увеличава риска от сърдечни заболявания с 18%.. Учените установили също, че ако отделянето на калий от тялото се увеличи с 1000 mg на ден, рискът от инсулт и инфаркт намалява с 18%.

Тези храни стимулират деменция, избягвайте ги!

Смята се, че броят на случаите на деменция ще скочи до небето през следващите 30 години, но ние можем да направим много, за да предотвр...

Като част от проучването учените събират проби от урина от 10 000 здрави възрастни за определен период от време веднъж на ден. Според тях това е най-точният начин за измерване на приема на сол.

Изследванията потвърждават връзката между приема на сол и сърдечни заболявания, включително инфаркти и инсулти. Колкото по-малко сол консумира човек, толкова по-малък е рискът да се разболее.

Професор Греъм Макгрегър, занимаващ се със сърдечно-съдова медицина в Лондонския университет, председател на международната експертна организация „Действие против солта“ (Action on Salt) и съавтор на изследването, каза, че намаляването на приема на сол е най-ефективният начин за намаляване на кръвното налягане и намаляване на риска от заболяване.

Той заяви: „Британското правителство твърде дълго позволява на хранителната индустрия да подхранва здравните проблеми в ущърб на всички нас. Новото ръководство за подобряване на здравето и премахване на неравенствата сега трябва да принуди хранителната индустрия да намали количеството сол, добавено към храните, които купуваме. Това може да се направи чрез законодателство или чрез данъчно облагане."

Две чаши кафе на ден пазят от една от най-опасните болести

Австралийски учени установиха, че при хората, които пият кафе всеки ден, рискът от развитие на когнитивни увреждания с напредване на въ...

От 2003 до 2011 г. британското правителство насърчава намаляването на солта в страната, която е една от първите, които разработиха програма за доброволно намаляване на солта. Това принуди хранителната индустрия да прекрати прекомерното добавяне на сол към храната. Много страни са копирали тази програма, а някои дори са приели закони за солта.

Във Великобритания всичко се правеше доброволно. Много хора говорят за това, че консумацията на сол в страната остава непроменена от 2014 г.

Професор Фън Хе от Института по обществено здраве (към Лондонския университет), занимаващ се с въпросите за глобална защита на здравето и съавтор на изследването, каза, че на него му е пределно ясна връзката между приема на сол и сърдечно-съдовите заболявания.

„Затова трябва да спрем да се съмняваме в науката и да предприемем директни действия за намаляване на приема на сол. Препоръки за населението в това отношение са разработени преди много години. Сега е моментът да действаме “, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com