Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни за здрави стави

10 юли 2024, 15:01 часа

Д-р Анастасия Тараско споделя, че за поддържане на здрави стави с възрастта е важно да се консумират различни източници на протеини.

Храни за здрави стави 

Доктор Тараско споделя, че някои храни помагат на ставите да не стареят дълго време, да поддържат сила и подвижност. За да се постигне това, лекарят препоръчва да се консумират различни протеини. По-специално, д-р Тараско съветва да ядете извара и яйца за здрави стави.

Лекар: Правете това за здрави стави

„Когато определяте порцията протеинов продукт за едно хранене, можете да се ръководите от размера на дланта или юмрука си. За мъжете, съответно, порциите ще бъдат по-големи, за жените - по-малки. Една длан високопротеинов продукт три пъти на ден - извара, говеждо, риба, пиле или яйца ще бъде достатъчно", споделя лекарят.

Говорейки за ползите от яйцата за ставите, д-р Анастасия Тараско отбеляза, че те трябва да се ядат заедно с жълтъка. Жълтъкът на кокошите яйца съдържа витамини А, Е и D - най-полезните за поддържане на ставите в добра форма.

Яйцата са пълноценен източник на протеини, което означава, че съдържат всички незаменими аминокиселини (протеинови градивни елементи).

Едно цяло голямо яйце съдържа следните хранителни вещества:

  • Белтъчини: 6 гр
  • Мазнини: 5 гр
  • Въглехидрати: 0,5 гр

Яйцата са богати на много хранителни вещества, които помагат за изграждането на мускулна маса и подобряват цялостното здраве. Те съдържат желязо и фолиева киселина, които помагат за транспортирането на кислород в тялото и поддържат клетките здрави. Продуктът съдържа много витамини от група B, например B12, който осигурява енергия и подобрява метаболизма.

Яйцата съдържат холин, който помага за подобряване на мозъчната ни функция. Селенът и витамин Е действат като антиоксиданти, защитават организма от свободните радикали и забавят процеса на стареене. Известно е, че допълнителните хранителни вещества лутеин и зеаксантин подобряват зрението.

Други храни, които лекарят съветва да включите в диетата, за да предотвратите преждевременното стареене на ставите и тяхната слабост, са говеждо месо, тлъста морска риба, кисело зеле, плодове и масло.

Лекар: Тези храни намаляват възпалението в ставите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес