Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Правете това за здрави стави

22 април 2024, 06:35 часа

Руският остеопат д-р Владислав Воробиевски споделя, че здравето на ставите до голяма степен зависи от баланса между напрежението и компресията. Нарушаването на този баланс може да доведе до различни заболявания и износване на ставите. Специалистът смята, че за поддържане на здрави стави трябва да се спазват следните правила.

Правила за здрави стави 

Според експерта ставите се нуждаят от редовно движение, за да останат здрави и функционални. Липсата на движение може да доведе до влошаване на състоянието им, тъй като те не получават достатъчно кръв и хранителни вещества. Редовните упражнения помагат за поддържане на гъвкавостта и силата на ставите и подобряват цялостното здраве. Важно е обаче да запомните, че упражненията, които са твърде интензивни или направени неправилно, могат да увредят ставите ви, така че трябва да се консултирате с вашия лекар или треньор, преди да започнете каквато и да е физическа активност.

Лекарите препоръчват консумацията на тези 4 храни, за да удължим живота на ставите си

Специалистът съветва да се придържате към определена диета, ако страдате от ставни заболявания.

Например, някои храни, като мазна риба (сьомга, скумрия), съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението в ставите. Други храни, като плодове и зеленчуци, са богати на антиоксиданти, които предпазват ставите от увреждане.

"Яжте повече плодове и зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти, които предпазват ставите от увреждане", съветва експертът.

"Увеличете приема на протеини Протеинът помага за поддържането на здрави стави и насърчава възстановяването на тъканите. Избягвайте преработени храни и захар. Те могат да увеличат възпалението в ставите. Пийте достатъчно вода. Водата поддържа ставите смазани", съветва специалистът.

Лекар: Тези храни провокират заболявания на ставите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес