Лекар разкри по колко вода трябва да пиете на ден, ако искате да отслабнете

12031
Лекар разкри по колко вода трябва да пиете на ден, ако искате да отслабнете
Снимка: iStock

Човешкото тяло се състои 60-80% вода, а при децата тази цифра е дори по-висока. 

“Ежедневно губим до 3 литра течност. Това означава, че водният баланс трябва да се попълни”, споделя руският диетолог д-р Ирина Рожок. Експертът разкрива и по колко вода трябва да пиете дневно.

Пиене на вода за отслабване

“Експертите твърдят, че нормалният прием на течности за възрастни мъже е 3,5 литра. За жени - 2,5 литра. Тези показатели включват не само чиста вода, но и чай, кафе, супи и други „водни“ продукти като краставици и дини”, казва д-р Рожок.

Какво се случва, ако пиете вода с мед всеки ден?

“Важно е да знаем, че тялото ни обича най-много обикновената питейна вода. Именно това помага за подобряване на метаболизма ви и загуба на излишни килограми без изтощителни тренировки и диети. Изчисляването на индивидуалната норма на потребление на вода е 30 ml на килограм тегло. Необходимо е обаче да се вземат предвид редица фактори, влияещи върху тази норма, особено ако целта е забързване на метаболизма”, допълва диетологът.

“Първо, температурата на околната среда. В горещите летни дни нуждата от вода се увеличава, тъй като тялото губи повече течност чрез изпотяване. Затова през лятото се препоръчва да се консумират поне 35-40 мл вода на килограм тегло. Второ, влажността на въздуха. Сухият въздух в отопляемите помещения през зимата също допринася за дехидратацията. Трето, физическа активност. При интензивна физическа активност тялото губи повече течности, така че на спортистите и хората, занимаващи се с физически труд, се препоръчва да пият най-малко 40-50 ml вода на килограм тегло на ден”, казва експертът.

Водата играе много важна роля в почти всички жизнени процеси: хранене, дишане, движение и други. В резултат на недостатъчно количество течност в тялото започват нарушения във функционирането на много системи.

Това явление в медицината се нарича дехидратация. Това е много сериозен процес, който може да бъде причинен от външни и вътрешни фактори. Много често дехидратацията възниква в резултат на развитието на патологични заболявания в организма. Дехидратацията може да доведе до много сериозни последици, включително смърт.

“Дехидратацията е негативен процес в организма, който възниква в резултат на намаляване на количеството течност. Това може да се случи по всяко време на годината, независимо от температурата. Освен това няма рискова възрастова категория, всички без изключение попадат в рисковата група под влияние на фактори. В резултат на дехидратация кръвта се сгъстява, храносмилателният процес се нарушава, дишането става трудно. Тялото изпитва остър воден глад и човекът може да умре”, допълва още диетологът.

Още: Лекар: Пийте вода с този зеленчук, за да се предпазите от диабет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com