Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни причиняват мигрена

26 януари 2024, 13:51 часа

Главоболието и мигрената са основен проблем, от който се оплакват най-вече жените.

Д-р Питърлин от университета Джон Хопкинс в Балтимор (САЩ) подчертава, че мигрената може да бъде предизвикана не само от определени храни, но и от пропускане на хранене или гладуване. Това е така, защото ниските нива на кръвната захар, известни като хипогликемия, могат да допринесат за развитието на мигрена.

При всеки страдащ от този проблем може да има уникална комбинация от задействащи фактори.

Учени откриха каква е връзката между мигрената и кръвната захар

"За да идентифицират тези тригери, лекарите често препоръчват да се води дневник, за да се проследят факторите, които предхождат главоболието за период от 24 часа", казва експертът и изброява най-вредните храни в това отношение. Списъкът с тях включва отглежали сирена, продукти с консерванти, бобови храни, ядки, шоколад.

Храни, които провокират главоболие

Отлежали сирена - горгонзола, камамбер, бри, чедър, синьо сирене и пармезан имат вкусна текстура и вкус, но те също могат да предизвикат мигрена.

"Изследванията показват, че тези сирена съдържат съединения, наречени тирамини, от гръцката дума tyros, което означава сирене. Тирамините могат да повлияят на невротрансмитерите в тялото и да причинят мигрена. Тирамините се намират в бирата, пушената риба, ферментиралите соеви продукти и киселото зеле", казва лекарят.

Продукти с консерванти - храни като хот-дог, колбаси, шунка и дори сандвичи с пуешко месо са идентифицирани като потенциални причини за главоболие. Тези продукти често съдържат консерванта натриев нитрит, който се добавя, за да запази апетитния розов цвят, характерен за месните продукти.

Смята се, че тази добавка може да причини биохимични промени в мозъка, които предизвикват мигрена. Избирайки пресни месни продукти, можете да се предпазите от главоболие.

"Изследванията показват, че консумацията на мононатриев глутамат (MSG) може да причини главоболие при около 2,5% от хората. MSG често се среща в ястия от китайски ресторанти, азиатски подправки, соев сос и кубчета бульон. Освен това се съдържа в някои сирена и домати", казва лекарят.

"Някои проучвания са открили връзка между консумацията на цитрусови плодове и мигрената. Тази връзка се дължи на наличието на тирамин в тези плодове", допълва още д-р Питърлин.

"Аспартамът, изкуствен подсладител, също се подозира, че допринася за мигрена. Затова хората, предразположени към мигренозни пристъпи, се съветват да избягват изкуствени подсладители, съдържащи аспартам и подсладени с него газирани напитки", допълва лекарят.

Фасулът, грахът и лещата, известни като бобови растения, също са идентифицирани като потенциални причинители на главоболието поради съдържанието на тирамин в тях.

"Любимо лакомство за мнозина, шоколадът е една от най-честите причини за мигрена. Изненадващо, рискът от пристъп на мигрена зависи пряко от съдържанието на какао в шоколада. Тъмният шоколад е по-вероятно да причини мигрена, отколкото млечният шоколад. В допълнение, шоколадът може да причини лека хипогликемия и съдържа тирамин, който допълнително увеличава вероятността от главоболие", споделя още лекарят. 

Учени: Този витамин може да намали пристъпите на мигрена

Важно: Статията не замвства балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес