Лекар: Тези храни стимулират мозъка

2198
Лекар: Тези храни стимулират мозъка
Снимка: iStock

Руският диетолог д-р Елена Соломатина изброи храните, които стимулират работата на мозъка. Списъкът включва жълтък, ядки, карфиол, черен дроб и червено месо.

Храните, които стимулират мозъка

Според специалиста лошото хранене се отразява и на работата на мозъка. Може да се появи влошено общо здраве, умора и апатия. Д-р Соламатина отбелязва, че храната трябва да съдържа достатъчно количество холин. Това съединение се намира в жълтъка, месото, овесените ядки и карфиола. Тя препоръчва да се ядат храни, които съдържат витамин B12 и желязо.

Лекар: Това е най-добрият плод за мозъка и паметта на възрастните хора

"Трябва да ядете храни с витамин В12, чието съдържание в тялото намалява с годините. В резултат на това се появяват се замаяност и умора. За да може мозъкът редовно да получава кислород, са необходими храни, съдържащи желязо: например черен дроб и червено месо “, обяснява лекарят.

По отношение на яйчния жълтък специалистът споделя, че той съдържа повече протеин от белтъка. Той е мощен източник на витамини и минерали. Богат е на желязо, калий и магнезий. Яйчният жълтък също е от полза за здравето на сърцето, намалява риска от инсулт и е полезен за костите, черния дроб и нервната система.

Яйчният жълтък също така предотвратява появата на пинвокулит при възрастните хора. Това заболяване може да се опише като жълтеникава точка върху бялата част на окото и засяга хора над 50-годишна възраст. Понякога това може да причини замъглено зрение, сърбеж и парене. Яденето на яйчни жълтъци ще помогне да се предотврати развитието на болестта. Пациентите, които са изложени на риск от това заболяване, трябва да консумират яйчен жълтък веднъж дневно.

По отношение на карфиола, той е полезен не само за мозъка, но и за храносмилането и общото състояние на червата. Фибрите, съдържащи се в него, подхранват полезните бактерии в червата и поддържат здравословно храносмилане. Освен това този зеленчук е от полза за здравето на бъбреците. Изобилието от витамин С, фолиева киселина и фибри в състава му помага в борбата с бъбречните токсини.

Консумаията му предотвратява остеопороза. Чупливите кости и високият риск от фрактури са причинени от ниски нива на витамин К в организма – карфиолът помага за попълването им.

Карфиолът подобрява състоянието на кожата и косата. Високите дози витамин С в него насърчават производството на колаген - този протеин укрепва косата, ставите и костите, бори се с бръчките и други признаци на стареене на кожата.

Д-р Елена Соломатина подчертава, че за да стимулирате мозъчната функция, не трябва да се опитвате да консумирате тези продукти колкото е възможно повече. По-добре е да се придържате към нормата. Тя също така препоръча минимизиране или премахване на сладкиши с рафинирана захар от диетата си и ядене на повече зеленчуци и плодове.

Лекар: Това е най-добрата закуска за мозъка след 40 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com