Лекар: Това е най-голямата грешка при отслабване

1657
Лекар: Това е най-голямата грешка при отслабване
Снимка: pexels

В стремежа си за бързо отслабване много хора допускат една грешка. Руският диетолог д-р Антонина Стародубова споделя, че твърде строгите диетични ограничения са грешка, която може да ви попречи да постигнете желаната загуба на тегло.

Грешката при отслабване 

Диетологът Стародубова назова основните грешки на хората, които отслабват. Едно от тях е желанието за бързо отслабване, за което често се предприемат стъпки, граничещи с рискове за здравето.

„Човешкото тяло може балансирано да губи до два до четири килограма на месец, така че трябва да се стремите към това, а не към бърза скорост на отслабване“, казва д-р Антонина Стародубова.

Специалистът уточнява, че „най-сериозните грешки“ при опитите за постигане на загуба на тегло са прекомерните диетични ограничения и системното недохранване. Според д-р Стародубова такова хранително поведение може да провокира липса на редица витамини и минерали, което ще допринесе за лошо здраве и загуба на сила. В допълнение, това е изпълнено с появата на силно чувство на глад, което може да доведе до сривове и преяждане на нежелана храна.

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Диетологът обърна внимание на факта, че при значителни диетични ограничения тялото ще запази мастната маса като резерв от своите хранителни вещества.

„Ограниченията няма да ви помогнат да отслабнете по-бързо, а само ще допринесат за загубата на мускулна тъкан“, предупреждава експертът.

Съвети за отслабване

Експертът дава и няколко важни съвета за отслабване:

  • Намалете дневния си прием на калории, като същевременно увеличите броя на калориите, които изгаряте, за да отслабнете по здравословен начин. Не е достатъчно да намалите количеството храна, която приемате, защото това забавя метаболизма ви, което води до по-бавна загуба на тегло.
  • Опитайте да се поддържате стабилно тегло за 2-3 месеца, преди да преминете на диета.
  • През първата седмица от диетата ще отслабнете по-бързо, тъй като тялото ви елиминира излишната вода. След като тази излишна вода бъде премахната, загубата на тегло ще започне да се забавя. Това е напълно нормално и не е повод за притеснение.
  • Никога не пропускайте хранения по време или след на диета, тъй като метаболизмът на тялото ви ще се забави. Никога не започвайте деня без закуска, не пропускайте обяд и вечеря, за да сте сигурни, че имате три пълноценни хранения на ден. Други ефекти от пропускането на хранене са намаляване на нивата на кръвната захар, което причинява умора и сънливост.
  • Не препълвайте чинии и не оставяйте съдове с храна на масата, след като се наядете.
  • Не четете и не гледайте телевизия, докато ядете, тъй като няма да осъзнаете колко ядете и няма да се почувстват сити. Съсредоточете се върху храненето си и опитайте да консумирате всяка хапка с наслада. Яжте бавно, като дъвчете добре преди да погълнете. Не забравяйте, че ще се почувствате сити само 20 минути след хранене.
  • Преди да започнете диета, потърсете помощ от лекар или диетолог. Вашата диета трябва да е уникална за вас. Това, което работи за приятел, може да не работи за вас.
  • Изпийте чаша топла вода веднага щом се събудите.
  • Пийте чаша вода преди всяко хранене. Влакнестите храни абсорбират тази вода, увеличавайки обема й в стомаха, което означава, че ще се чувствате по-сити, ако ядете по-малко.
  • Избягвайте големи хранения и яжте нискокалорични закуски (плодове, зеленчуци, мляко, мюсли, пълнозърнест хляб и др.) и изпийте 2 чаши вода преди това, за да намалите апетита си.
  • Не пазарувайте гладни. Подгответе списък за пазаруване, преди да излезете от вкъщи и вземете само толкова пари, колкото планирате да купите.

20 храни, които помагат за отслабване

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще помогне за понижаване на холестерола без лекарства?

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Лекар: Ментата е най-полезна за това

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат тиквички

Всеки, който яде този плод, живее повече от 80 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com