Лекар: Това растение ни помага да отслабнем и намалява холестерола

28464
Лекар: Това растение ни помага да отслабнем и намалява холестерола
Снимка: iStock

Люспите на семената от псилиум (средиземноморски живовляк) имат благоприятен ефект върху функцията на червата, но също така понижават нивото на лошия холестерол в кръвта. 
Високото съдържание на фибри ускорява метаболизма и намалява чувството на глад. Хората, които редовно спортуват или тренират, трябва да включат семената на това растение в диетата си. Какво представляват люспите от семена на псилиум? Какво е значението му за нашия организъм? 

Какво представляват семената от псилиум?

Псилиумът, който е наричан още живовляк, има много добър ефект върху човешкия организъм. Растението може да бъде открито в естественото си местообитание в Западна Азия и Северна Африка. Семената на живовляка наподобяват ленено семе и са с нюанс на кафяво и съдържат много ценни съставки, които са полезни, наред с други неща, за храносмилателната система. 

Когато семената се накиснат във вода, се появява характерен слуз, който има защитно и успокояващо действие. Освен това то подобрява движението на храносмилателното съдържание в червата и улеснява изхождането.

Семената от псилиум помагат за намаляване на теглото и подобряване на функцията на червата

Желаещите да свалят излишните килограми трябва да посегнат към семената на растението псилиум. Високото съдържание на фибри ускорява процеса на обмяна на веществата и намалява усещането за прилошаване в стомаха. 

Това ви позволява безопасно да намалите телесните мазнини и да се върнете към старата си форма. Разбира се, за да се постигнат желаните резултати, диетата трябва да се съчетае с редовна физическа активност.

Друга важна съставка е протеинът, който оказва значително влияние върху загубата на тегло. Това съединение укрепва мускулите и влияе върху ефекта от физическите упражнения. Подпомага изграждането на мускулната тъкан, осигурява източник на енергия и ускорява метаболитните процеси. Освен това редовната консумация на семена от живовляк ще ви помогнат да се отървете от досадния запек или диария, както и ще окаже положителен ефект върху бактериалната флора.

Семена от псилиум при висок холестерол и висока захар

Хората, които се борят с прекалено високи нива на лошия холестерол в кръвта си, също трябва да посегнат към псилиума от живовляк. Така се свежда до минимум рискът от инфаркт, а също и от коронарна болест на сърцето или атеросклероза. Също така диабетиците трябва да оценят здравословните свойства на растението. Редовната му консумация намалява нивата на глюкозата в кръвта: препоръчва се основно за пациенти с диабет тип 2. Разбира се, всички съмнения трябва да бъдат предварително консултирани с вашия лекуващ лекар.

Как да консумираме средиземноморския живовляк?

Семената на живовляка могат да се консумират самостоятелно или под формата на настойка, която се препоръчва да се пие два пъти дневно (сутрин и вечер). 

Семената имат чудесен вкус и в комбинация с натурално кисело мляко и добавени към чай или мед. Дозата семена за възрастен човек е осем чаени лъжички: не забравяйте да пиете много вода (около литър и половина на ден). Децата също могат да консумират семена от псилиум, но дозата трябва да е наполовина по-малка. 

От друга страна, хората, които се оплакват от болки в корема с неизвестен произход, и тези със сериозни храносмилателни проблеми трябва да се въздържат от консумация на семената. Направете консултация с медицински експерт за всеки случай!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com