Мазните храни, които може да консумирате без притеснение

4267
Мазните храни, които може да консумирате без притеснение
Снимка: iStock/Guliver

Тялото ни се нуждае от мастни киселини. Последните проучвания показват, че наситените или нездравословните мазнини заемат главно място в храненето ни. Редовната им консумация в умерени количества съдейства за нормализиране нивата на холестерола в кръвта и дори за подобряване на метаболизма, въпреки твърденията, че те са вредни. Ето кои са мазните храни, които може да консумирате без притеснение, разбира се в разумни количества. 

Масло

Маслото е по-питателно, отколкото си мислите. Съдържа повече мастноразтворими витамини, особено витамин К2, който помага на тялото ви да усвои калция, следователно да го транспортира до костите и да го извлече от артериите, където може да причини сериозни щети. Наситените мазнини също се считат за по-безопасни от омега-6 полиненаситените мазнини, които произхождат от индустриално произведени растителни масла.

Жълтъци

Жълтъците са източник на витамин А, холин, витамини от група В и селен. Те се характеризират с високи нива на витамин D и каротеноиди - антиоксиданти, които им придават богатия жълто-оранжев цвят.

Органичен бекон

14 храни, които прочистват идеално черния дроб

Всички токсични вещества, постъпващи в тялото ни, се отлагат в черния дроб. Неговата задача е да неутрализира алергените и токсините, а...

Беконът съдържа много важен химикал, наречен холин, за който е доказано, че помага в борбата с ефектите от болестта на Алцхаймер и други мозъчни разстройства. Освен това беконът е източник на витамини от група В и цинк, които помагат за производството на серотонин.

Какаово масло

Маслото, което много често се използва в натурални продукти за грижа за кожата, работи добре и като част от здравословната диета. Какаовото масло насища тялото с антиоксиданти и омега-9 мастни киселини, които спомагат за поддържането на хормоналния и имунния баланс.

Кокосово масло

Едно от важните предимства на кокосовото масло са триглицеридите, които имат антимикробни свойства. Те подпомагат сърдечна функция и нормалното кръвно налягане. Освен това предпазват храносмилателния тракт от вредни бактерии.

Авокадо

7 полезни храни, които може да са опасни

Дори хората, които се хранят здравословно, консумират вредни храни, без да го осъзнават. Някои от така наречените полезни храни, всъщно...

Авокадото е богато на олеинова киселина (омега-9), поддържа здравословен баланс на кожата и хормоналните нива, като същевременно насърчава функцията на храносмилателна система благодарение на съдържанието на фибри. Калият в него съдейства за противопоставяне на стреса, а витамините от група В стимулират плодовитостта.

Пасти от ядки и масло

Ядките са не само шампиони по калории, но и шампиони по съдържание на хранителни вещества. Фибрите, протеините, антиоксидантите, разнообразието от витамини и минерали работят заедно за понижаване на кръвното налягане и дори за подобряване на сърдечно-съдовата система. Имайте предвид, че ядките са храна за мозъка. Доказано е, че една порция ядки на ден (по-специално орехи) предотвратява болестта на Алцхаймер, подобрява паметта и потиска депресията.

Семена от лен и чиа

Тези суперхрани са растителни източници на омега-3 мастни киселини. Те също така съдържат така наречените лигнани, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, както и за подобряване функцията на сърдечно-съдовата система.

Мастни млечни продукти

Последните проучвания не са установили повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, коронарна болест на сърцето или инсулт в условията на висок прием на млечни мазнини. Освен това млечните продукти са богати на полезни микроелементи. Витамин D или калий, които са от съществена значимост за ефективната сърдечна функция и нормалното кръвно налягане.

Черен шоколад

Изследвания доказват, че някои видове шоколад имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Първи в списъка е черният шоколад със съдържание на какао поне 70-80%. Антиоксидантите, които се съдържат в него, оказват положителен ефект върху притока на кръв и здравето на сърцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com