Микровълновата печка – ползи и вреди

20447
Микровълновата печка – ползи и вреди
Снимка: iStock/Guliver

Забързаното ежедневие, непрекъснатата заетост и ангажираност на дамите с дейности, различни от готвене и грижа за дома, поставя пред тях предизвикателството да отмятат домакинските дейности бързо и лесно. Микровълновата печка е верен техен помощник в бързото приготвяне на вечеря или затоплянето на закупената готова храна. Икономична, компактна, изгодна, мултифункционална, подходяща за затопляне, размразяване и дори готвене на храна, микровълновата печка е неотменна част от всяка кухня и осигурява безспорни удобства. Безопасна ли е за здравето обаче приготвената в нея храна, или се превръща в радиоактивна? Не, храната не става радиоактивна, но все пак има опасности и вреди, за които да внимавате и част от които може лесно да избегнете.

1. Храната, приготвена в микровълновата фурна, губи част от витамините и минералите си. Установено е, че въздействието ѝ е особено пагубно върху витамин В 12. Загубата на ценни микроелементи и витамини от храна важи и за приготвянето ѝ чрез пържене или варене и не е отличителен минус на микровълновата фурна. Лесно може да коригирате загубата, като се стремите към баланс – сервирайте приготвеното ястие с огромна порция сурови зеленчуци или плодова салата за десерт, за да компенсирате намалелите витамини и минерали вследствие на употребата на микровълновата печка.

Как да почистите микровълнова печка бързо и лесно

Не е нужно твърде много, за да се превърне микровълновата ви печка в истинска бъркотия. Претопляне на спагети болонезе, изкипяло мляко,...

2. Пластмасата, фолиото и други материали, поставени в микровълновата фурна, могат да отделят вредни вещества и са предпоставки за канцерогенност на храната ви. Това лесно може да бъде избегнато, като разопаковате храната си, преди да я поставите в микровълновата фурна. Използвайте само стъклени съдове и керамика в нея. Пластмасата може да отдели токсични химикали и да застраши здравето ви.

3. Според проучване, направено от д-р Магда Хаваш от Trent University, микровълните могат да окажа влияние върху сърдечната чистота. Препоръчва се да се стои на минимум 30 сантиметра от уреда по време на работата му, за да е напълно безопасен.

4. Изследване, публикуване в списание Pediatrics, разкрива масовата практиката младите майки да топлят кърмата за бебето си в микровълновата печка. Изследвания категорично заклеймяват тази практика, доказвайки, че води до намаляване на мощните ѝ антибактериални свойства. По отношение на неукрепналия организъм на бебето не правете компромис и не употребявайте микровълновата печка. Може да продължите обаче без притеснение да я ползвате за семейството си, като използвате стъклени съдове и добавяте към приготвената в нея и като цяло към всяка сготвена храна пресни и сурови плодове и зеленчуци, за да си набавите пълноценни дози витамини и минерали, жизнено важни за здравето ви и правилното функциониране на всички органи и системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com