Най-добрата напитка за възрастните хора - спира стареенето и предпазва от заболявания

47527
Най-добрата напитка за възрастните хора - спира стареенето и предпазва от заболявания
Снимка: iStock

Тайната на дълголетието и стройната фигура се крие в една напитка, която съдържа осемдесет процента катехини - това са изключително мощни антиоксидантни съединения, забавящи старенето.

Зеленият чай има способността да унищожава свободните радикали, които водят до процесите на стареене. В допълнение, напитката изгаря висцералната мазнина на стомаха, докато телесното тегло и храненето не се променят, според изданието The Health Site.

Учени: Този плод забавя стареенето и удължава живота с 16 години

Каква е ползата от зеления чай за организма?

Тъй като напитката съдържа голям брой полезни съединения, тя е в състояние да действа комплексно за укрепване на здравето на тялото, предотвратявайки много заболявания. Тя има следните ефекти и полезни свойства:

  • Противовъзпалително действие. Още в древен Китай зеленият чай се използвал като антипиретик за спиране на кървенето и ускоряване на заздравяването на рани. Този метод все още се използва в китайската народна медицина и до днес.
  • Предотвратяване на ранното стареене и укрепване на имунитета. Съдържащите се в напитката катехини не позволяват на свободните радикали да увреждат клетките, така че стареенето на кожата се забавя, фините бръчици се изглаждат, а кожата изглежда свежа и здрава.
  • Подобрява паметта, работоспособността и концентрацията. След пиене на чай в тялото се произвежда допамин и хормонът, който потиска когнитивните функции, намалява. Поради това човек се чувства бодър, щастлив и енергичен.
  • Повдига настроението. Благодарение на съдържанието на L-теанин, напитката е в състояние да успокои или ободри, хармонизира настроението и облекчава стреса.
  • Премахва токсините. Зеленият чай е в състояние да премахне вредните вещества от тялото, така че помага при симптомите на отравяне.
  • Помага за отслабване. Зеленият чай ускорява метаболизма и разгражда мазнините, но трябва да се пие в комбинация с правилно хранене и физическа активност.

Зелен чай за профилактика и борба с болести

Бори се с деменцията. Катехините предпазват мозъка от разрушаване на невроните, подобряват когнитивните функции, така че помага да се избегнат болестите на Алцхаймер и Паркинсон. За да може зеленият чай наистина да помогне за предотвратяване на тези заболявания, той трябва да се пие редовно.

Намалява риска от онкологични заболявания. Американски изследователи са установили, че съдържащите се в напитката полифеноли предпазват от ултравиолетовите лъчи и предотвратяват развитието на ракови клетки. А антиоксидантите инхибират окислителните процеси в организма, които водят до появата на ракови тумори.

Предпазва устната кухина. Зеленият чай предпазва зъбния емайл от разрушаване, премахва лошия дъх. А катехините предотвратяват развитието на стрептококови бактерии, причиняващи кариес.

Стабилизира производството на инсулин. Японски учени са доказали, че сортовете зелен чай предотвратяват развитието на диабет тип II.

Укрепва сърдечно-съдовата система. Зеленият чай е в състояние да поддържа еластичността на кръвоносните съдове, намалява риска от сърдечни заболявания, атеросклероза и инсулт.

Лекува кожни заболявания. Напитката лекува псориазис, ускорява регенерацията на клетките и успокоява възпалението. Може да се пие и да се използва като тоник в грижата за кожата.

Зеленият чай не трябва да се консумира редовно от хора с хипертония, проблеми с черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур. Нормата за здрави хора е 3-4 чаши на ден.

Учени: Тези хора остаряват по-бързо

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com