Учени: Този плод забавя стареенето и удължава живота с 16 години

22895
Учени: Този плод забавя стареенето и удължава живота с 16 години
Снимка: iStock

Ежедневната консумация на червени боровинки забавя стареенето и удължава живота с 16 години, установиха учени от САЩ. Резултатите от проучването им са публикувани в The Journal of Nutrition.

По време на проучването експерти анализираха данни за здравословното състояние на 37 хиляди души. Участниците в експеримента и тяхната диета са наблюдавани в продължение на осем години. По-специално учените се интересуват от това как флавоноидите, съдържащи се в този плод, влияят на човешкото тяло.

Оказа се, че боровинките и ягодите намаляват риска от смърт повече от останалите плодове. Учените препоръчват да се ядат пресни плодове, но в извън сезона са подходящи плодове под всякаква форма.

Тази полезна храна ускорява стареенето на мозъка

Други ползи от боровинките

Те съдържат огромно количество витамини, антиоксиданти и микроелементи, от които човек се нуждае“, казва руският лекар д-р Артьом Меринов.

Основните предимства на горските плодове са, че съдържат антиоксиданти, които предотвратяват появата на злокачествени тумори. Боровинките също могат да забавят процеса на стареене, а благодарение на флавоноидите и танините спират възпалителните процеси в тялото.

Боровинките имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Веществата в състава им помагат за нормализиране на кръвното налягане и повишаване на хемоглобина, което предотвратява развитието на анемия, потиска развитието на патогенната микрофлора и премахва излишната течност от тялото.

Тези малки плодове са истински склад за витамини. Витамините А, С и група В имат положителен ефект върху състоянието на организма като цяло, витамин К регулира процеса на съсирване на кръвта, разрежда я и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, а пантотеновата киселина нормализира метаболизма. Плодовете също съдържат полезни елементи като калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, както и органични киселини.

Полезни са не само плодовете, но и листата им. Те съдържат много танини, тритерпенови киселини и флавоноиди, витамин С, етерични масла, арбутин гликозид и каротеноиди.

“Боровинките се препоръчват на бременни жени за предотвратяване на развитието на гестационен диабет. В проучване от 2021 г. учените показаха, че яденето на 280 грама боровинки дневно заедно с 12 грама порция фибри значително намалява риска от развитие на това усложнение”, казва още експертът.

Освен това боровинките са полезни за поддържане на младостта и красотата на жената. Благодарение на голямото количество антиоксиданти, този плод съдейства за забавяне на процесите на преждевременно стареене.

Вреда от боровинките

„Въпреки големите ползи от боровинките, не всеки може да ги консумира“, предупреждава д-р Артем Меринов.

“Плодовете са противопоказани при заболявания на пикочния мехур. Например, в случай на уролитиаза, те трябва да бъдат премахнати от диетата, тъй като могат да причинят образуването на нови камъни. Плодовете трябва да се консумират умерено – около 100 гр на ден“, добавя гастроентерологът Олга Аришева и пояснява, че в противен случай това може да провокира алергии и да доведе до запек.

Още: Учени: Тази диета подмладява жените поне с 5 години само за 8 седмици

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com