Необичайни и нетипични симптоми на инфаркт

28031
Необичайни и нетипични симптоми на инфаркт
Снимка: iStock/Guiliver

Когато повечето хора мислят за инфаркт, те си представят класическите признаци: смазваща болка в гърдите, задух и болка, която се излъчва надолу по лявата ръка. От решаващо значение е обаче да се признае, че инфарктът може да се прояви по различни начини и някои симптоми може да не са толкова непосредствено разпознаваеми. Идентифицирането на тези необичайни симптоми може да бъде ключът към навременното търсене на медицинска помощ и потенциалното спасяване на живот.

Един от необичайните, но значими показатели за сърдечен удар е дълбоката умора или необяснимата слабост. Макар че умората е често срещано оплакване в забързания ни живот, внезапното и крайно изтощение, особено когато се проявява заедно с други симптоми, може да бъде предупредителен знак за предстоящ сърдечен инцидент. Тя може да се усеща като непреодолимо чувство на умора, което е непропорционално на нивото на натоварване.

Кои са първите симптоми, преди да настъпи инфаркт?

Друг нетипичен симптом е дискомфорт в челюстта или зъбите. Някои лица, преживели сърдечен удар, съобщават за болка или натиск в челюстта, често от едната страна. Това може да бъде придружено от болка или болезненост в зъбите, което кара хората да приемат симптомите за стоматологични проблеми. Разпознаването на тази връзка и разбирането, че болката в челюстта може да е свързана със сърдечни проблеми, е от решаващо значение за бързата намеса.

Симптомите на стомашно-чревния тракт също могат да бъдат измамни, като по време на инфаркт се появяват гадене, лошо храносмилане или дискомфорт в корема. Някои хора могат да отхвърлят тези симптоми като проблеми със стомаха, което забавя разпознаването на сърдечния инцидент. Важно е да се обърне внимание на контекста, в който възникват тези симптоми, особено ако те съпътстват други предупредителни знаци.

Недостигът на въздух е добре познат симптом на инфаркт, но той не винаги се проявява по типичния начин. Някои хора, особено жените, могат да изпитват едва доловим задух или затруднено дишане, които не се свързват веднага със сърдечни проблеми. Това може да доведе до подценяване на сериозността на ситуацията, което да доведе до забавяне на медицинската помощ.

"Тих" инфаркт - кардиолог разкри как да го разпознаем

В някои случаи инфарктът може да предизвика безпокойство или чувство за предстояща гибел без видима причина. Тази емоционална проява може да бъде придружена от други симптоми или да се появи самостоятелно. Разпознаването на необяснимата тревожност, особено когато е съчетана с други потенциални признаци, може да бъде от решаващо значение за ранното откриване.

Макар че гръдната болка остава основен индикатор за сърдечен удар, от съществено значение е да сте наясно с тези необичайни симптоми, които невинаги могат да се свържат веднага със сърдечни проблеми. Бързото разпознаване и търсенето на медицинска помощ може значително да подобри шансовете за положителен изход. Разбирането на разнообразието от симптоми на инфаркт може да даде възможност на хората да действат решително и да дадат приоритет на своето сърдечносъдово здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com