Кои са първите симптоми, преди да настъпи инфаркт?

18348
Кои са първите симптоми, преди да настъпи инфаркт?
Снимка: iStock

Заедно с инсулта и диабета инфарктът е на едно от първите места по смъртност в световен мащаб. Броят на болните от сърдечно-съдови заболявания у нас системно нараства, като 85% от инфарктите засягат хора на възраст над 65 години. Това прави познаването на първите симптоми преди инфаркта, както и профилактиката в тази възрастова група от ключова важност. Мъжете са по-застрашени от дамите според статистиката, но дамите са онези, които обикновено ги съветват относно лекарските посещения и промените в начина на живот и хранене, така че дори да сте млада жена без генетична предразположеност и рискови фактори, тази статия ще ви бъде полезна и с нейна помощ може да разпознаете опасните симптоми преди инфаркта и да спасите живот.

Причини за инфаркт

Тук не говорим за онези причини, които се натрупват във времето – атеросклероза, заседнал начин на живот, злоупотреба с тютюн, вредни навици, неподходящо меню и т.н., а за директната причина за инфаркта – нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които кръвоснабдяват сърдечната стена и доставят кислород.

Преди да се случи това обаче години наред се трупат по-явни и по-деликатни симптоми, които пациентът е пренебрегвал и е отлагал посещението в лекарския кабинет. Първите най-ранни симптоми, сочещи риск от инфаркт са различни от първите симптоми, които сочат, че човекът вече получава инфаркт и се нуждае от спешна помощ, като разликата между едните и другите може да е… в години.

Лекар: Ето кои са първите симптоми на инфаркт

Ранни симптоми, че сте застрашени от инфаркт

Атеросклерозата, високият холестерол са сред най-ранните червени флагове. Ако пациентът не знае за тях, не предприеме мерки с лекуващия си лекар и не се погрижи за здравето си, те се развиват до стенокардия, която е едни от най-ярките първи алармиращи симптоми за заплаха от инфаркт. Стенокардията обаче не означава, че човек получава инфаркт или че задължително ще получи такъв.

За да може да реагирате адекватно и да потърсите спешна помощ за себе си или за друг човек, който се нуждае от такава, следва да може да разпознавате и първите симптоми преди да настъпи инфарктът. Бързата реакция може да спаси живот.

Какви са първите симптоми преди да настъпи инфарктът?

Остротата и силата на симптомите зависят до голяма степен от силата на инфаркта. При по-малък инфаркт първите симптоми могат да са не особено силно стягане, което преминава в болка в сърдечната област, излъчваща се към ръката от страната на сърцето, към поясната област, към шията, брадичката, лопатките. Възможни са аритмии – неритмичен сърдечен ритъм. Болката продължава във времето, усилва се и постепенно води до превъзбуденост, усещане за страх, изпотяване и дори загуба на съзнание. Не са редки и проявите на гадене и повръщане като начални симптоми и симптоми, съпътстващи инфаркта, недостиг на въздух.

При острите и масивните инфаркти болката от самото начало е много остра, силна и често е свързана и със загуба на съзнание. Масивните инфаркти са по-лесни за разпознаване именно заради острите симптоми, които бързо посочват, че има огромен проблем и е нужна спешна помощ.

Микроинфарктите обаче имат леки симптоми преди инфаркта и е напълно възможно да останат неразпознати и да се диагностицират по-късно при посещение на лекаря и изследвания по друг повод.

Лекар: Тези 5 симптома на инфаркт често се пренебрегват

Ако обаче разпознаете симптомите на инфаркта и те са леки, не губете време и потърсете веднага лекар, тъй като не може да бъдете сигурни, че няма да настъпи по-тежък инфаркт или че малкият ще е без сериозни последствия за дългосрочното здравословно състояние.

Инфарктът не е смъртна присъда, като дори по-масивните могат да бъдат преодолени при своевременна и точна първа помощ и последващо лечение, но поради високия леталитет на инфарктите е добре да предприемете профилактични мерки, за да не стигнете до там и да не бъдете застрашени от едно от най-тежките сърдечно-съдови заболявания – инфаркта. Профилактиката е важна и защото не всеки инфаркт има ранни симптоми и предупредителни знаци. Не е изключено инфарктът да настъпи внезапно, остро и неочаквано, като преди това е нямало оплаквания от страна на пациента и дискомфорт, както не е и изключено предуредителните ранни симптоми да се усещат дни, седмици, месеци и дори години преди инфаркта.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com