Някои симптоми, които могат да са признак за сърдечно заболяване

7868
Някои симптоми, които могат да са признак за сърдечно заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Сърдечното заболяване, известно още като сърдечносъдово заболяване, е водеща причина за смърт в световен мащаб. Разпознаването на симптомите на сърдечно заболяване е от решаващо значение за ранната намеса и превенция. Въпреки че някои симптоми могат да бъдат незабележими или да бъдат объркани с други състояния, от съществено значение е да сте наясно с предупредителните знаци, които могат да показват проблем със сърцето.

Симптоми, на които да обърнете внимание

Болка или дискомфорт в гърдите: Най-честият симптом на сърдечно заболяване е стенокардията, която се проявява като болка в гърдите, натиск или дискомфорт. Тя може да варира от лека до силна и често се появява по време на физическа активност или емоционален стрес.

Задух: Ако неочаквано се задъхате, особено по време на ежедневни дейности, това може да е признак на сърдечно заболяване. Това е така, защото отслабеното сърце не може да изпомпва кръвта ефективно.

Всичко, което трябва да знаете за сърдечните заболявания

Умора: Необичайната и постоянна умора може да е резултат от неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на организма. Това често се случва при физическо или умствено натоварване.

Сърцебиене: Нередовното сърцебиене, прескачането на удари или усещането за препускане на сърцето може да е признак на аритмия, която представлява необичаен сърдечен ритъм, свързан със сърдечно заболяване.

Замайване и припадък: Чувството на замайване, световъртеж или дори припадък може да означава недостатъчен приток на кръв към мозъка поради проблеми със сърцето.

Подуване: Подуване на краката, глезените, стъпалата или корема може да се появи, когато сърцето не изпомпва ефективно кръвта, което води до задържане на течности.

Студена пот: Студената, лепкава пот, особено когато не е свързана с физическо натоварване или температура, може да е симптом на сърдечно заболяване.

Гадене и лошо храносмилане: Някои хора със сърдечни заболявания могат да приемат симптомите си за лошо храносмилане или киселини. Постоянното гадене и дискомфорт в горната част на корема не трябва да се пренебрегват.

Болка в други части на тялото: Сърдечното заболяване понякога може да причини болка или дискомфорт в области, различни от гръдния кош. Това включва болка, излъчваща се към ръцете, врата, челюстта или горната част на гърба.

Цианоза: Синкавият оттенък на устните, пръстите на ръцете или краката може да показва липса на кислород в кръвта, което може да е свързано със сърдечни проблеми.

Сърдечни заболявания: Всичко, което трябва да знаете

Важно е да се отбележи, че симптомите на сърдечно заболяване могат да варират при различните хора и дори при мъжете и жените. Жените могат да изпитат нетипични симптоми като силна умора, задух и болка в горната част на гърба или челюстта. Освен това някои хора със сърдечни заболявания могат да нямат никакви симптоми, поради което редовните профилактични прегледи и изследвания са важни, особено ако имате рискови фактори като фамилна обремененост със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене или затлъстяване.

Ако вие или някой ваш познат изпитате някой от тези симптоми, е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. Ранното диагностициране и лечение на сърдечните заболявания може значително да подобри резултатите и качеството на живот. Налични са промени в начина на живот, лекарства и хирургични интервенции за справяне със сърдечните заболявания и техните симптоми, така че не се колебайте да се консултирате със здравен специалист, ако имате притеснения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com