Сърдечни заболявания: Всичко, което трябва да знаете

1510
Сърдечни заболявания: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Сърдечните болести, известни още като сърдечносъдови заболявания, остават една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Този термин обхваща различни състояния, които засягат сърцето и кръвоносните съдове, включително коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, аритмии и клапни сърдечни заболявания. Разбирането на основите на сърдечните заболявания е от решаващо значение за превенцията, ранното откриване и ефективното управление. Ето всичко, което трябва да знаете за това широко разпространено и потенциално смъртоносно състояние.

Причини

Сърдечните заболявания често се развиват поради комбинация от фактори. Значителен принос имат нездравословният начин на живот, като неправилно хранене с високо съдържание на наситени мазнини и захари, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол. Други рискови фактори са затлъстяването, високото кръвно налягане, високите нива на холестерола, диабетът и фамилната обремененост със сърдечни заболявания.

Симптоми

Симптомите на сърдечните заболявания могат да варират в зависимост от конкретното състояние. Все пак общите признаци могат да включват болка или дискомфорт в гърдите (стенокардия), задух, умора, замаяност, сърцебиене и подуване на краката, глезените и стъпалата. При някои хора може да не се наблюдават забележими симптоми, поради което редовните прегледи и изследвания са от съществено значение.

Всичко, което трябва да знаете за сърдечните заболявания

Диагноза

Диагностичните тестове са от решаващо значение за точното идентифициране на сърдечните заболявания. Лекарите могат да извършат физически преглед, да прегледат историята на заболяването и да назначат изследвания като електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ), стрес тестове, ехокардиография, сърдечна катетеризация или коронарна ангиография, за да оценят структурата и функцията на сърцето.

Профилактика

Възприемането на здравословен за сърцето начин на живот може значително да намали риска от сърдечно заболяване. Това включва поддържане на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни белтъчини, редовна физическа активност, избягване на тютюнопушенето и прекомерното количество алкохол и ефективно справяне със стреса. Редовните профилактични прегледи помагат за ранното откриване и управление на рисковите фактори.

Лечение

Възможностите за лечение зависят от вида и тежестта на сърдечното заболяване. В ранните етапи често се препоръчват промени в начина на живот, като например диета и физически упражнения. Могат да бъдат предписани лекарства като статини, бета-блокери и АСЕ-инхибитори за управление на нивата на холестерола, кръвното налягане и други състояния. При по-тежки случаи може да се наложи провеждането на процедури като ангиопластика, поставяне на стент или коронарен байпас.

Как да разпознаем симптомите на заболявания на сърцето?

Живот със сърдечно заболяване

Ако сте диагностицирани със сърдечно заболяване, от решаващо значение е да следвате предписания план за лечение и да коригирате начина си на живот. Участието в програма за сърдечна рехабилитация може да бъде от полза за подобряване на цялостното здраве на сърцето и качеството на живот. Подкрепата от страна на семейството, приятелите и здравните специалисти е от съществено значение за справяне с емоционалните и физическите предизвикателства, свързани със заболяването.

Сърдечните заболявания продължават да бъдат сериозен проблем за здравето в световен мащаб, но с правилните знания и превантивни мерки тяхното въздействие може да бъде намалено. Редовните профилактични прегледи, здравословният начин на живот и бързата медицинска помощ могат да имат съществено значение за предотвратяването, управлението и лечението на сърдечните заболявания. Като остават информирани и предприемат проактивни стъпки, хората могат да се стремят да запазят сърцето си здраво и да водят пълноценен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com