X
 
 

Обикновената маска като защита от грип и вирус - експертните мнения са различни

3700 1
Обикновената маска като защита от грип и вирус - експертните мнения са различни
Снимка: Getty Images/Guliver
Използването на хирургични маски за предпазване от инфекция е популярно в много страни по света, най-вече в Китай по време на сегашната епидемия от коронавирус, където те също се носят за защита от мръсния въздух.

Вирусолозите, обаче, са скептично настроени към тяхната ефективност срещу вирусите, пренасяни по въздуха.

Грипът се оказа смъртоносен за пет души в Гърция само за седмица

Броят на смъртните случаи от грип в Гърция от миналия октомври се е увеличил до 13, 5 от тях са от миналата седмица, според Националнат...

Все пак има някои доказателства, които предполагат, че маските могат да помогнат за предотвратяване на предаването на вирусите по въздушно-капков път.

Хирургическите маски са въведени за първи път в болниците в края на XVIII-ти век, но навлизат широко в употреба след избухването на испанския грип през 1919 година, който уби над 50 милиона души.

Д-р Дейвид Карингтън, от университета в Сейнт Джордж в Лондон, каза пред BBC, че "обикновените хирургически маски не са ефективна защита срещу вируси или бактерии, пренасяни във въздуха", така че повечето вируси се предават, защото маските нямат въздушен филтър и оставят очите изложени. Но те биха могли да помогнат за понижаване на риска от заразяване с вирус чрез "пръскането" от кихане или кашлица и да осигурят някаква защита срещу предаване от ръката до устата. Проучване от 2016 година от Нов Южен Уелс показа, че хората докосват лицата си около 23 пъти в час.

Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология в Университета в Нотингам, коментира: "В едно добре контролирано проучване в болнична обстановка маската за лице беше толкова добра за предотвратяване на грипна инфекция, колкото тази, снабдена с респиратор".

Лекар с 30-годишен опит: Носенето на маска не ни предпазва по никакъв начин от грип

Д-р Райка Кастелова е общопрактикуващ лекар с повече от 30 години професионален опит. Тя има кабинет в гр. Дупница, където преглежда св...

"Въпреки това, когато преминете към проучвания, разглеждащи тяхната ефективност в извънболнична среда, данните са по-малко убедителни - рисковано е да носите маската за продължителни периоди от време", добави проф. Бол.

Д-р Конър Бамфорд от Института за експериментална медицина "Уелком-Волфсън" от Университета на Кралица Белфаст, заяви, че "прилагането на прости хигиенни мерки" е значително по-ефективно. "Покриването на устата, докато кихате, честото измиване на ръцете и задължителното дезинфекциране на ръцете преди хранене, биха могли да помогнат за ограничаване на риска от заразяване с респираторен вирус", каза той.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Редовно използвам обикновена маска когато влизам в здравни заведения и аптеки, независимо от сезона и епидемиологичната обстановка, защото по тези институции винаги има хора с респираторни заболявания. Мога спокойно да заявя, че маските са много ефективни, стига да се използват правилно, т.е. да се сменят на всеки поне 3 ч. и след това, да се прави дезинфекция на ръцете с гел, а след прибиране в к виж още ›› ъщи добре да се измиват ръцете и лицето с топла вода и сапун и да се дезинфекциеат със 70 гр. спирт.