Разберете вреди ли кафето на черния дроб

21107
Разберете вреди ли кафето на черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли е необходимо да ви убеждават какви са ползите от пиенето на кафе. То е не само приятно на вкус, но ви доставя необходимата енергия сутрин или по време на сънливия следобед. Известно е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това, кафето е полезно за здравето на черния ви дроб.

Според изданието Eat This кафето има и хепатопротективен ефект, което означава, че предпазва черния дроб от увреждания. Кафето действа на черния дроб точно обратното на алкохола, например, който може да причини хепатотоксичност (увреждане на черния дроб) при честа консумация.  

Важно е да се отбележи, че в проучването за ползите от кафето върху черния дроб, се има предвид чисто черно кафе. Това не означава, че не трябва да добавяте сметана и захар, но имайте предвид, че добавките може да имат неблагоприятно действие върху здравето ви.

1. Кафето може да ви предпази от чернодробна фиброза.

Чернодробната фиброза е сериозен здравословен проблем, който представлява процес на регенерация като отговор на черния дроб към увреждащо действие. Всички хронични заболявания на черния дроб може да доведат до фиброза в даден момент от прогресията си. С течение на времето фиброзата може да повлияе на черния дроб, но началните стадии на фиброза могат да се подобрят с промяна в начина на живот и медикаменти.
Проучване в The Journal of Hepatology разкрива, че редовното пиене на кафе (и чай) води до намаляване риска от чернодробна фиброза. Един от начините за тестване на фиброза е да се измери сковаността на черния дроб. В това проучване се разкрива, че консумацията на кафе е свързана с по-малко скованост на черния дроб. 

Лекар: Тези 5 очевидни симптома издават, че вашият черен дроб е болен

2. Кафето може да ви помогне да управлявате нивата на чернодробните си ензими.

Вашият черен дроб съдържа ензими, които ускоряват определени процеси в тялото ви, например разграждането на токсините, производството на жлъчка и подпомагане на тялото да се бори с инфекциите.
Ако тялото ви произвежда прекалено много от тези ензими, те може да навлязат в кръвния поток, което може да е признак на чернодробно заболяване или увреждане.
Пиенето на кафе понижава концентрацията на чернодробните ензими, особено при хора, които редовно консумират алкохол. Подобен е ефектът при хора с по-висок риск от чернодробни заболявания.

3. Кафето може да намали риска от развитие на цироза на черния дроб.

Цирозата на черния дроб е късен стадий на фиброзната болест, която води до значително увреждане на нормалната чернодробна структура.За съжаление цирозата обикновено не може да се превърне във фиброза, а това може да доведе до много сериозни здравословни усложнения.  За щастие консумацията на кафе е свързана с намаляване на чернодробната цироза. Според проучвания кафето намалява риска от алкохолна цироза на черния дроб, както и риска от смърт при алкохолна цироза.

Лекар: Тези храни лекуват болния черен дроб

4. Кафето може да помогне за намаляване на риска от рак на черния дроб.

Както виждате, консумацията на кафе може да направи чудеса за здравето на черния ви дроб. Според Световната здравна организация пиенето на кафе намалява риска от рак на черния дроб, както и забавя прогресията на чернодробното заболяване при някои хора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com