Рибеното масло предпазва мозъка на алкохолици

31756
Рибеното масло предпазва мозъка на алкохолици

Рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини могат да защитят клетките на мозъка от прекомерните увреждания, получени от хроничното въздействие на алкохола.

Това може да помогне на алкохолиците да избегнат умствената деградация, заявиха учени на конгреса на Европейското дружество за биомедицински изследвания на алкохолизма във Варшава.

Една бира на ден - просто задължително!

Алкохолът през лятото трябва да се консумира в умерени количества, но половин литър бира през горещините действа много благодатно за зд...

"Рибеното масло може потенциално да ни помогне да защитим структурата на мозъка при хроничните алкохолици. Най-малкото неговата употреба няма да им навреди. Любителите на чашката трябва да имат предвид, че нашето откритие не означава, че можете да вземете няколко капсули рибено масло заедно с алкохола и след това активно да пиете, без да се страхувате за последиците за вашия мозък", заяви Майкъл Колинс от Университета Лойола в Чикаго.

Колинс и неговите колеги са стигнали до този извод, изучавайки действието на големи дози алкохол върху неврони, извлечени от мозъка на гризач, съобщава БГНЕС. В един от тези експерименти учените са добавили в чашка със спирт и докозахексаенова киселина (DHA), една от основните съставки на рибеното масло.

Тя спада към така наречените омега-3 мастни киселини и е една от най-полезните съставки на рибеното масло. DHA подобрява кръвообращението в мозъка и е изключително важна за нормалното развитие на невроните в зародиша.

Изследователите са открили, че добавянето даже на малки дози от тази киселина в култура с неврони значително намалява интензивността на възпалителните процеси. Този ефект се запазва даже при много големи концентрации спирт, превишаващи максимално допустимата доза алкохол в кръвта на шофьорите четири пъти.

Алкохолът ни прави нещастни

Една от най-честите причини, каращи ни да се обърнем към шишето с алкохол, е лошото настроение. Смята се, че алкохолът ще ни помогне да...

Този факт свидетелства, че е възможна защитата на мозъка на хроничните алкохолици от по-нататъшна деградация с помощта на рибеното масло. Учените предупреждават, че тази защита не е абсолютна и мозъчните клетки рано или късно ще умрат, макар и по-бавно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com