Сигналите, които ни изпраща тялото при херния

31777
Сигналите, които ни изпраща тялото при херния
Снимка: iStock/Guliver

Коремната кухина се състои от здрави мускули и сухожилия, които започват от последните ребра и се спускат до слабините, откъдето започват краката. Една от основните функции на коремната стена е да държи червата на мястото им. Понякога се случват разкъсвания и е възможно червата да излязат от предназначеното им място.

Тези състояния са обобщени от общия термин херния. Понякога тя може да бъде голяма, но ако не се вземат мерки, състоянието става сериозно. Във всеки случай всяко едно разкъсване причинява голяма болка и риск за здравето.

Най-общо казано хернията представлява едни пренос на тъкан от един вид тъкан към кухината на друг вид. Затова херниите се делят на дискова (гръбначните прешлени), в областта на слабините (ингвинална), херния на отвора на диафрагмата (хиатална).

Това заболяване може да засегне всеки в различна възраст. Тъй като никой не е застрахован, в следващите редове ще посочим кои са най-често срещаните симптоми на хернията.

Видимо подуване или бучка

Най-честият и ранен признак за херния е видимо подуване, което впоследствие става твърдо и се превръща в бучка. Тази бучка е болезнена, но в началото не е задължително. Всеки един израстък на кожата трябва да бъде прегледан от специалист. Това може да бъде сигнал за много по-голям проблем, какъвто е ракът.

Болка

В някои случаи хернията не е придружена от болка, но в повечето тя се характеризира с това. Можете да я усетите при определена позиция на тялото или когато е притисната от дреха.

Затруднен стомах

Хернията може да предизвика проблеми със стомаха, запек, трудно храносмилане и други.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти. Тя може да има различно естество и произход, защото в коремната ку...

Дискомфорт в долната част на корема

Ако имате чувство на непоносимост в коремната област, това може да бъде сигурен знак, че имате проблем с херния на диафрагмата. Друг вид херния може да бъде тази на слабините или чувството за разместване на бучка. Тази херния може да се усети и като разместване на бучка, когато се опитвате да станете или пък да вдигнете нещо.

Напрежение в нервните окончания и мускулна слабост

Дисковата херния може да бъде съпроводена от остра болка, която не позволява да се движите свободно.  Това се случва, когато се притиснат важни нерви, които отговарят за движението на крайниците. Например, ако имате херния на кръстните или опашните нерви, то най-вероятно ще усетите болка в краката, а при херния на гръбните или вратните прешлени – ще усетите болка в ръцете.

Дори да усетите тези болки, не е нужно да бъде херния. Все пак е добре да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че не е това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com