Страничните ефекти на кето диетата

21694
Страничните ефекти на кето диетата
Снимка: iStock

Кетогенната диета, или кето диетата, силно ограничава въглехидратите, като същевременно увеличава количеството мазнини, които човек консумира. Често срещан краткосрочен страничен ефект от кето диетата е кето грипът, който включва симптоми като умора, гадене и главоболие.

Изследователите знаят малко за дългосрочните ефекти от спазването на кето диетата. Тя обаче може да причини здравословни проблеми за някои хора.

Какво представлява кето диетата?

Кето диетата ограничава дневния прием на въглехидрати на човек, като същевременно увеличава количеството мазнини. Целта е да се насърчи организма да изгаря мазнини за енергия вместо въглехидрати. Тази метаболитна промяна поставя организма в кетоза. Кетозата възниква, когато организмът започне да разгражда мазнините поради липса на кръвна захар, циркулираща в тялото. Тялото превръща мазнините в кетони за енергия. След започване на диетата на човек са необходими около 2-4 дни, за да достигне състояние на кетоза.

Много хора започват кето диетата, защото искат да отслабнат. Други обаче го използват, за да се справят с определени медицински състояния, като диабет.

Странични ефекти

Много хора започват кето диетата, защото искат да отслабнат. Други обаче я използват, за да се справят с определени медицински състояния - като диабет.

Повечето планове за кето диета ограничават дневния прием на въглехидрати до 50 грама. Човек трябва да се придържа към следните хранителни съотношения, базирани на 2000 калории дневно:

• 55-60% от калориите от мазнини

Последствията, които подсказват, че трябва да спрете кето диетата

Кето диетата е създадена за лечение на пациенти с диабет, но някои лекари решават да я изпробват за отслабване. Разбираме кой е подходя...

• 30-35% от калориите от протеини

• 5-10% от калориите от въглехидрати

Кето грип

Внезапното преминаване към диета с ниско съдържание на въглехидрати може да причини странични ефекти при някои хора. Когато изпадат в кетоза, хората могат да изпитат "кето грип". Честите симптоми на кето грип включват:

• безсъние

• умора

• гадене и повръщане

Зеленчуците, които НЕ трябва да присъстват в кето диетата ви!

Крайната цел на кето диетата е да се постигне хранителна кетоза -  състояние на метаболизма, при което на организма му е възможно ...

• проблеми с издръжливостта по време на тренировка

• главоболие

• запек

• виене на свят

За повечето хора кето грипът е краткотраен страничен ефект, който изчезва в рамките на няколко дни или седмици. Пиенето на достатъчно течности и електролити може да облекчи симптомите. Ако не се подобрят, човекът трябва да отиде на лекар.

Дългосрочни рискове за здравето

Изследователите знаят малко за дългосрочните ефекти на кето диетата след първите 2 години. Но потенциалните рискове от всяка огрничаваща диета включват дефицит на витамини или минерали.

Плюсове и минуси на кето диетите

Загрижени за фигурата си системно спазвате режими за отслабване и контрол на теглото? Не поставяте и хапка в устата си, без да сте я из...

Човекът на кето диета трябва да следи приема на въглехидрати от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В резултат на това може да се наложи да намали храните, които осигуряват здравословни хранителни вещества. Дефицитът на витамини и минерали може да причини различни симптоми.

Други потенциални рискове от диета с високо съдържание на мазнини и протеини включват:

• камъни в бъбреците

• чернодробна стеатоза (мастна дистрофия на черния дроб)

• хипопротеинемия, или ниски нива на протеин в кръвта

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да имат неблагоприятни последици. Например изследване от 2016 г. е установило, че хората на нисковъглехидратна диета имат по-високи нива на липопротеинов холестерол с ниска плътност, който е рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това авторите на обзор за 2012 г. са стигнали до извода, че нисковъглеродна диета, в която основно внимание се обръща на животински източници на протеини и мазнини, увеличава риска от развитие на диабет тип 2 и смърт.

Симптомите, които издават, че не приемате достатъчно въглехидрати

Нисковъглехидратните диети придобиват все по-голяма популярност. Но ползите от тях не са категорично установени. Изключването на цяла г...

Необходимо е учените да направят повече изследвания, за да разберат потенциалните дългосрочни странични ефекти и рискове, свързани конкретно с кето диетата.

Кето диетата има някои други ограничения, които човек трябва да вземе предвид, преди да я опита:

1. Различни резултати: По отношение на загубата на тегло кето диетата може да работи по-ефективно за някои хора, отколкото за други. Скоростта, с която хората влизат в кетоза и започват да губят мазнини, зависи от няколко фактора. По този начин диетата ще засегне хората по различни начини.

2. Трудна за спазване: кето диетата силно ограничава това, което човек може да яде. В резултат на това е трудно да останете на диетата за дълъг период от време. Ако човек спре да ограничава приема на въглехидрати, може да си върне загубеното тегло.

3. Наситени мазнини: Тъй като човек може да остане в състояние на кетоза независимо от вида на приеманите мазнини, това може да доведе до голяма зависимост от животински мазнини или наситени мазнини, които са свързани с дългосрочни рискове за здравето.

Как да намалите потенциалните рискове?

• чрез получаване на достатъчно витамини и минерали от храната;

Въглехидратите невинаги са враг на стройното тяло. Ето кои са полезни

В последно време въглехидратите са заклеймени като враг номер 1 на стройната фигура. В интернет пространството, а и не само, можете да ...

• яжте повече здравословни мазнини като зехтин, мазни риби и авокадо, отколкото наситени мазнини;

• избягвайте обработените продукти, съдържащи наситени мазнини;

• бавно въвеждайте някои въглехидрати, след като достигнете умерено тегло, ако целта е отслабване.

Кой може да опита кето диета?

Кето диетата може да бъде ефективен начин за някои хора да управляват теглото си. Този хранителен режим може също да подобри някои здравословни състояния. Например диетата може да намали честотата на припадъците при деца с епилепсия, както и да контролира нивата на инсулин и да подобри инсулиновата чувствителност при хора с диабет. Въпреки това хората с други медицински състояния не трябва да следват кето диетата или първо трябва да я обсъдят с лекаря си. Към тях се отнасят хората, които имат следните състояния:

  • заболявания на панкреаса;
  • заболявания на щитовидната жлеза;
  • чернодробни заболявания;
  • заболяване или отстраняване на жлъчния мехур;
  • хранителни разстройства.

Ако човек иска да опита кето диета, той трябва да обсъди своя режим на хранене с диетолог, за да определи дали това е правилният вариант за него.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com