Студът е пет пъти по-безопасен от жегата

9269
Студът е пет пъти по-безопасен от жегата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учените от Харвардския университет са изяснили, че жегата е път пъти по-опасна за човека от студа. Този извод бил направен въз основа на изследвания, чиято цел било да се изясни каква полза и каква вреда носи студът на човешкия организъм.

Според специалистите студът еднозначно действа добре на кожата. Освен това при ниски температури не се разпространяват вредните за човека бактерии и се закалява имунната система. И накрая – при температури под пет градуса чувството за болка се притъпява, което може да е полезно например при главоболие.

Студът се засилва

През деня от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. С до умерен, в Източна България и силен северен вятъ...

Студеният въздух също помага на тези, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Специалистите препоръчват разходки при ниски температури.

Още една група учени – от Женева – са установили, че студът допринася за свалянето на излишните килограми. Те са провели изследвания в лабораторни условия с мишки. Учените са установили, че студът влияел положително на микробиома на мишките, което намалявало тяхното тегло.

Но студът крие и опасности. Преди всичко това е риск от замръзване и падане на косата. Ето защо при температури под четири градуса по Целзий трябва да се слага шапка, да се носи термобельо и специален крем за защита от студ. И в никакъв случай преди излизане на улицата не бива да се суши косата с горещ въздух.

 

Планетата встъпва в 30-годишен студен цикъл

Имунитетът на човека е адаптиран за 30-годишния студен цикъл, в който встъпва планетата. Това казва пред ТАСС акад. Владимир Мелников, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com