Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

16 юни 2024, 13:29 часа

Една евтина храна предпазва сърцето и помага за бързо и здравословно отслабване. Яйцата отдавна са тема на дебат сред здравните експерти, като някои твърдят, че те са вредни за сърцето, но това твърдение вече е опровергано. Ежедневната консумация на тази суперхрана може да осигури по-големи ползи, отколкото се смяташе досега.

New York Post пише, че резултатите от мащабно проучване показват, че тези, които ядат по едно яйце на ден, намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Ползи от яйцата за сърцето и фигурата

Професор Нита Форухи от университета в Кеймбридж обяснява: „Основното послание на това изследване е, че яденето на поне едно яйце на ден не е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и в най-добрия случай яденето на едно яйце на ден може дори ползи за здравето."

Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Едно евтино, нискокалорично яйце със среден размер съдържа около 6-7 грама протеин.

Според д-р Федерике Амати нуждите от протеини се променят с възрастта и яйцата са чудесен начин да ги посрещнете. Тя обяснява, че след 40-годишна възраст "ние сме склонни да ставаме по-устойчиви на въздействието на инсулин. А инсулинът е хормон, който е много важен за усвояването на всички хранителни вещества, така че се препоръчва по-възрастните хора да ядат повече протеини."

Богатата на протеини диета също е свързана със загуба на тегло, тъй като е доказано, че яйцата насърчават усещането за ситост, намалявайки желанието за преяждане, особено когато се консумират със закуска.

Д-р Иън Марбър, експерт по здравословно хранене, казва: „Яйцата са добър източник на засищащ протеин и съдържат аминокиселини, омега-3 мастни киселини, витамини D и B12. Те също така са естествен източник на холин, който е от съществено значение и за нервната сигнализация като лутеин и зеаксантин, които помагат за защита на очите ни с напредване на възрастта."

Лутеинът и зеаксантинът, открити в жълтъка на кокошите яйца, намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата, водещи причини за слепота при хора на 55 и повече години, а белтъците на яйцата съдържат аминокиселината пролин, която тялото трябва да произвежда колаген.

С ниско съдържание на наситени мазнини, яйцата също са отличен източник на рибофлавин, желязо, цинк, фосфор, фолат и холин. За да бъдат здрави, на възрастните се препоръчва да консумират до седем яйца на седмица.

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес