Тези храни са забранени при висока кръвна захар

37616
Тези храни са забранени при висока кръвна захар
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Ако сте диагностицирани с висока кръвна захар, със сигурност знаете, че трябва да намалите консумацията на въглехидрати и мазни храни, както и да изключите всички нишестени зеленчуци от диетата си. Но към този списък трябва да се добавят и храни, които се представят за безопасни, но могат да повишат нивата на кръвната захар. Ето кои са те.

1. Протеинови барове

Вероятно мислите, че протеиновите барове са лесен начин за бързо запълване на протеиновия дефицит, за засищане на глада и презареждане на батериите? Но прочетете внимателно състава им: в много от тях има повече захар, отколкото протеин. 

2. Кисело мляко с плодове

Киселото мляко е чудесна и почти перфектна храна за закуска... Но само ако не съдържа нищо освен кисело мляко. Йогуъртите с плодове могат да съдържат до шест чаени лъжички захар - това е твърде много както за възрастни, така и за деца.

Това е най-добрият шоколад за хората с диабет

3. Сушени боровинки

Преди да ги консумирате проверете дали при производството им е използван захарен сироп: факт е, че боровинките са кисел плод и много производители се опитват да компенсират киселия им вкус със сироп.

4. Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Ако сте жена и особено ако сте над 40 години, трябва напълно да се откажете от обезмаслените млечни продукти: с напредване на възрастта тялото се нуждае от калций и калций (както и витамин D), който също се съдържа в изобилие в млечните продукти, но не се усвоява без достатъчно мазнини.

Освен това почти всички продукти, които са „без мазнини“ са пренаситени със захар за подобряване на вкуса им.

5. Готови сосове

Готовите сосове – майонеза, кетчуп и салатни дресинги – са буквално пренаситени с добавена захар. Откажете се от тях поне за малко и сами ще усетите разликата.

Учени разкриха как диабетът ускорява стареенето

5. Изкуствени подсладители

Ако имате диабет тип 2, тогава изкуствените подсладители няма да повишат нивата на захарта ви. Въпреки това, ако сте здрави, най-добре е да стоите възможно най-далеч от заместителите на захарта: консумацията им може да допринесе за метаболитен синдром и да увеличи риска от преддиабет и диабет тип 2, особено при хора с наднормено тегло.

6. Мазна храна

Изследванията показват, че мазнините също могат да повлияят на нивата на кръвната захар и да бъдат един от макронутриентите, които в крайна сметка ги повишават. Вярно е, че това се отнася преди всичко за хората с диагностициран диабет тип 2. Мазнините забавят храносмилането на въглехидратите и ако пациентът приема инсулин, тогава той може да достигне пик в неподходящото време - така че въглехидратите нямат време да се усвоят.

Освен тези храни при висока кръвна захар трябва да се откажете и от някои напитки.

Черно кафе

Докато повечето проучвания потвърждават, че редовната консумация на черно кафе помага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план, хората, които вече имат това заболяване, трябва да избягват кафето. Факт е, че при някои пациенти нивата на кръвната захар могат да бъдат много чувствителни към кофеина и да се покачват след консумацията всяка чаша от ароматизираната напитка.

Предпочитанието към тези храни издава диабет

Плодови сокове

Пресните плодове или смутита са много здравословни и безопасни, дори ако нивата на захарта ви са малко високи (разбира се, ако не прекалявате). Но плодовите сокове са истинска сладка отрова. Захарта в тях в най-чистата си форма се абсорбира моментално в кръвния поток и предизвиква бързо повишаване на инсулина. Подобни колебания могат да променят инсулиновата резистентност на клетките и значително да увеличат риска от развитие на диабет.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com