Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

2943
Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет
Снимка: iStock

Прекомерната консумация на добавена захар се свързва с наддаване на тегло, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Но също така хората с диабет трябва да ограничат консумацията на захар, това се отнася и за плодовете, които са естествен източник на естествени захари като глюкоза и фруктоза.

Въпреки че тялото преработва естествените и изкуствените захари по един и същи начин, важно е да се вземе предвид целият комплекс от хранителни вещества.

Диетологът Колет Мико от Top Nutrition Coaching, отбелязва: „Яденето на цели, непреработени плодове и зеленчуци, които често съдържат умерени количества естествени захари, има много ползи. Тези ползи се дължат на съдържащите се в тях фибри, витамини, минерали и фитохимикали.“

Например фибрите помагат за забавяне на храносмилането и предотвратяват скокове на кръвната захар, докато витамини, минерали и фитохимикали като ликопен в динята помагат за намаляване на хроничното възпаление, поддържат имунната система и намаляват риска от хронични заболявания. 

Въпреки това, хората с диабет, например, може да се наложи да обмислят количеството естествена захар в диетата си.

„Всеки прием на захар, натурална или добавена, увеличава общия брой въглехидрати за деня. Следователно, хората с диабет може да се наложи да намалят приема на естествени захари, за да постигнат общия дневен прием на въглехидрати, препоръчан от техния диетолог или лекар“, добавя Ерика Барера, регистриран диетолог и преподавател по здравословен начин на живот в Leafe Nutrition.

Може ли да се ядат череши при диабет?

За целта експертите са съставили списък с плодове с ниско съдържание на захар, подходящи за диабетици. Класацията им е следната:

Лайм и лимони

Тези плодове са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на витамин С.

Авокадо

То е плод с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри. Добавянето на авокадо към диетата може да подобри ситостта, здравето на червата и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Малини

Малините са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри. Само 1 чаша малини съдържа 8 грама фибри, което е значителна част от препоръчителната дневна доза. Опитайте да добавите замразени малини към смути от манго и малини.

Киви

Д-р Колет Мико посочва, че кивито е " богат източник на каротеноиди, специален вид фитохимикал, който насърчава здравето на очите и кожата." Едно малко киви съдържа " 2 грама фибри и почти 90% от дневната норма на витамин С." Тези плодове помагат и при запек и подобряват съня.

Къпини

Къпините съдържат малко повече захар от малините, но все пак са чудесен плод с ниско съдържание на захар. „Една чаша къпини съдържа 7 грама естествена захар и 8 грама фибри. Къпините също са богати на фитохимикали, които се борят с болестите, предотвратяват хронични заболявания и подобряват паметта“, казва д-р Мико.

Ягоди

Ягодите са един от най-популярните плодове, съдържат почти 100% от дневната стойност на витамин С на порция и са с ниско съдържание на захар: само 7 грама на 1 чаша.

Диня

Ниското съдържание на захар в динята се дължи отчасти на високото съдържание на вода. Порция от 1 чаша диня съдържа по-малко от 10 грама захар и до 5 унции вода. Динята е богата на ликопен, антиоксидант, който намалява риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2. 

Грейпфрут

Грейпфрутът, въпреки тръпчивостта си, е плод с ниско съдържание на захар, с по-малко от 11 грама захар в половин грейпфрут.

Папая

Папаята съдържа 11 грама захар на чаша, което е по-малко от другите тропически плодове. Също така е богата на фолиева киселина - около 14% от дневната стойност на чаша плод. 

Пъпеш

Пъпешът, подобно на динята, съдържа много вода, което помага за хидратацията. Богат е на бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото, поддържащ зрението и репродуктивното здраве

Портокали

Целите портокали, а не изстисканите на сок, съдържат 12 грама захар и са добър източник на фибри: 3 грама на плод. Портокалите са богати на витамин С, калий и фолиева киселина.

Праскови

Узрелите на слънце праскови съдържат по-малко от 13 грама захар всяка и са богати на фибри, калий, витамини А и С. 

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Пийте тази напитка всеки ден и ще забравите за подуването на корема

Синдром на поликистозните яйчници: Всичко, което трябва да знаете

Анемия: 10 симптома, които не бива да игнорирате

Лекар: Черешите могат да навредят на хората с тези заболявания

Билката, която гони стреса и безсънието

Ендокринолог: Никога не правете това, ако имате преддиабет

За какво ни говорят близките граници на кръвното налягане

Лекар: Този симптом с кожата може да издава висока пикочна киселина

Тази стойност на кръвната захар издава преддиабет

5 храни, които трябва да ядете, за да спрете главоболието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com